TikTok objavljuje rat „dezinformacijama o klimi“

TikTok objavljuje rat „dezinformacijama o klimi“

Platforma društvenih medija TikTok u kineskom vlasništvu objavila je u sredu da će suzbiti „dezinformacije“ o klimatskim promenama i podići „autoritativne informacije“ od nezavisnih proverača činjenica. Promene će stupiti na snagu 21. aprila povodom obeležavanja Dana planete Zemlje.

Nova politika je objavljena u postu na blogu o „podsticanju svesti o održivosti“ uoči praznika zaštite životne sredine. Verujući da ima „važnu ulogu u osnaživanju informisanih diskusija o klimi“ na svojoj platformi, kompanija je rekla da pokreće „nekoliko inicijativa koje će pomoći u smanjenju štetnih dezinformacija o klimatskim promenama uz podizanje autoritativnih informacija tokom cele godine“.

Počevši od petka, TikTok-ovi „sigurnosni partneri“ će pregledati tačnost sadržaja na platformi i označiće ih kao dezinformacije ako „podrivaju dobro utvrđen naučni konsenzus“, kao što je „negiranje postojanja klimatskih promena ili faktora koji tome doprinose“, saopštila je kompanija.

Kako je britanski Ski Nevs istakao, TikTok je „pooštrio svoj stav o štetnom sadržaju“ poslednjih meseci nakon što se suočio sa pritiskom zapadnih vlada po pitanju privatnosti i bezbednosti, pošto je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance.

Ranije ovog meseca, britanski regulatori kaznili su TikTok sa 12,7 miliona funti (15,9 miliona dolara) jer nije uklonio korisnike mlađe od 13 godina i koristio njihove podatke bez saglasnosti roditelja. Prošlog meseca, šef američke špijunske agencije NSA opisao je platformu kao kineskog „trojanskog konja“ koji može da predstavi „materijal koji izaziva podele“ američkoj javnosti.

Američka savezna vlada i polovina država zabranile su TikTok na zvaničnim uređajima. U ime potpune zabrane TikToka, neki američki zakonodavci su predložili Zakon o RESTRICT, za koji kritičari kažu da bi omogućio potpuni nadzor i cenzuru svih društvenih medija.

Kineska vlada je insistirala da „veoma ozbiljno shvata privatnost i bezbednost podataka“ i nikada nije tražila – niti će tražiti – „bilo koju kompaniju ili pojedinca da prikupi ili pruži podatke, informacije ili obaveštajne podatke koji se nalaze u inostranstvu protivno lokalnim zakonima“.

Odgovor TikToka na pritisak vlade odražava odgovor platformi iz Silicijumske doline kao što su Fejsbuk, Tviter i Jutjub, koje su sve prihvatile različite stepene cenzure i „moderacije sadržaja“ nakon predsedničkih izbora u SAD 2016.

Nezavisni novinari kojima je odobren pristup internim dokumentima Tvitera pokazali su da je veliki deo cenzure vođen teorijom zavere „Rusijagejt“, koju promovišu vladini zvaničnici, medijske kuće i novopečeni „stručnjaci za dezinformacije“ koji rade zajedno u onome što je nazvano „cenzura“. – industrijski kompleks.”