Klimatske promene mogu sprečiti Indiju da ostvari svoje ciljeve održivog razvoja

Klimatske promene mogu sprečiti Indiju da ostvari svoje ciljeve održivog razvoja

Toplotni talasi u Indiji se povećavaju po učestalosti, intenzitetu i smrtnosti, opterećujući javno zdravlje, poljoprivredu i druge društveno-ekonomske i kulturne sisteme. Studija objavljena u PLOS Climate od strane Ramita Debnata sa Univerziteta u Kembridžu, Kembridž, Ujedinjeno Kraljevstvo, i njegovih kolega sugeriše da toplotni talasi nastali zbog klimatskih promena mogu da ometaju napredak Indije ka ciljevima održivog razvoja.

Indija se obavezala na postizanje sedamnaest ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG), uključujući izostanak siromaštva, dobro zdravlje i blagostanje, i pristojan rad i ekonomski rast. Međutim, trenutne procene klimatske ugroženosti možda neće u potpunosti obuhvatiti kako toplotni talasi povezani sa klimatskim promenama mogu uticati na napredak u cilju održivog razvoja. Da bi analizirali klimatsku ranjivost Indije i kako klimatske promene mogu uticati na napredak u cilju održivog razvoja, istraživači su sproveli analitičku procenu indijskog indeksa toplote (HI) sa njegovim indeksom klimatske ranjivosti (CVI) kompozitnim indeksom koristeći različite indikatore koji uzimaju u obzir socioekonomske uslove za život i biofizičke faktore.

Pristupili su javno dostupnom skupu podataka o indikatorima klimatske ugroženosti na državnom nivou sa Nacionalne platforme za podatke i analitiku indijske vlade kako bi klasifikovali kategorije ozbiljnosti. Istraživači su zatim uporedili napredak Indije u SDG-u tokom 20 godina (2001–2021) sa ekstremnom smrtnošću uzrokovanom vremenskim prilikama od 2001–2021.

Istraživači su otkrili da su toplotni talasi oslabili napredak SDG-a više nego što se ranije procenjivalo i da trenutna metrika procene možda neće u dovoljnoj meri obuhvatiti nijanse ranjivosti Indije na uticaje klimatskih promena. Na primer, u proceni HI, studija pokazuje da je skoro 90% zemlje u zoni opasnosti od uticaja toplotnih talasa.

Prema CVI, oko 20% zemlje je veoma ranjivo na klimatske promene. Slični efekti primećeni su i za nacionalnu prestonicu, gde procene HI pokazuju da je skoro celom Delhiju ugrožen jak uticaj toplotnih talasa, što se ne odražava u njegovom nedavnom državnom akcionom planu za klimatske promene. Međutim, ova studija je imala nekoliko ograničenja, na primer nekongruentan vremenski okvir za podatke o CVI (2019–2020) i podatke o indeksu toplote (2022). Buduće studije bi trebalo da obuhvate novije podatke.

Prema autorima, „Ova studija pokazuje da toplotni talasi čine više indijskih država ranjivim na klimatske promene nego što je ranije procenjeno sa CVI. Toplotni talasi u Indiji i indijskom potkontinentu postaju ponavljani i dugotrajni, krajnje je vreme da stručnjaci za klimu a kreatori politike ponovo procenjuju metriku za procenu klimatske ugroženosti zemlje. Ovo nudi prostor za razvoj holističke mere ranjivosti kroz međunarodnu saradnju i partnerstvo.“

Autori dodaju: „Toplotni talasi postaju sve intenzivniji u Indiji, dovodeći 80% ljudi u zemlji u opasnost, što i dalje nije uzeto u obzir u njenoj trenutnoj proceni klimatske ugroženosti. Ako se ovaj uticaj ne reši odmah, Indija može usporiti svoj napredak ka održivom razvojni ciljevi“.