Smanjenje cena dovodi do pada prihoda Tesle u prvom kvartalu

Smanjenje cena dovodi do pada prihoda Tesle u prvom kvartalu

Smanjenje cena u liniji modela urezalo je Teslin neto prihod u prvom kvartalu, uzrokujući pad od 24 odsto u odnosu na pre godinu dana, preneo je AP.

Kompanija za električne automobile i solarne panele iz Austina u Teksasu saopštila je u sredu da je zaradila 2,51 milijardu dolara od januara do marta, što je manje od 3,32 milijarde dolara pre godinu dana. Prihod je porastao za 24% na 23,33 milijarde dolara, ali je operativna profitna marža kompanije pala.

Tesla je u prvom kvartalu zaradio prilagođenih 85 centi po akciji, što se poklapa sa procenama analitičara, navodi FactSet. Analitičari su očekivali pad profita zbog smanjenja cena.

Početkom kvartala Tesla je smanjio cene u SAD na mnoge svoje modele, a zatim je to učinio drugi put početkom marta. Kompanija je u aprilu još dva puta smanjila cene u SAD, uključujući i sredu preko noći, u pokušaju da poveća potražnju. Skratilo ih je i u Evropi.

Do pada neto prihoda došlo je iako je Teslina prodaja u poslednjem kvartalu porasla za 36% na rekordnih 422.875 vozila širom sveta. To je uglavnom zato što je prosečna prodajna cena po vozilu pala nešto više od 5.000 dolara u odnosu na prvi kvartal 2022. zbog smanjenja cena. Analitičari su procenili da je prosečna Tesla prodata za 46.850 dolara u prošlom kvartalu, što je manje od 52.100 dolara godinu dana ranije.

Kompanija je proizvela skoro 18.000 vozila više nego što je prodala tokom kvartala, što ukazuje na smanjenje potražnje.

Teslina operativna marža pala je sa 19,2% u prvom kvartalu prošle godine na 11,4% u ovom kvartalu.

Analitičari su pratili da li će sniženje cena uticati na Teslin prihod i profitne marže za kvartal usred rastućih kamatnih stopa i dosadne inflacije. Prosečan kredit za nova vozila u SAD je sada na 7%, prema Edmundsu.

Teslina klizna profitna marža ne sluti dobro za neto prihod u drugom kvartalu, pošto je Tesla već dva puta snizio cene u SAD u aprilu.

Tesla je u sredu uveče snizio 3.000 dolara sa američke početne cene svih verzija modela Y, njegovog najprodavanijeg modela. Smanjenje je palo najjeftiniji model Dual Motor na 46.990 dolara, Long Range model je pao na 49.990 dolara, a I Performance je pao na 53.990 dolara. Sve verzije modela Y su već ispunjavale uslove za poreski kredit u SAD jer je ograničenje cene za SUV 80.000 dolara.

Model 3 Pogon na zadnje točkove, Teslino najjeftinije vozilo, smanjen je na 39.990 dolara. Ispunjava uslove za poreski kredit od 7.500 dolara jer je ograničenje cene automobila 55.000 dolara. Verzija Model 3 Performance ostala je ista na 52.990 dolara.

Nijedan od Teslinih većih modela koji se sporije prodaju, S i X, ne ispunjavaju uslove za poreske olakšice, a cene su ostale iste u sredu za oba.