U Hrvatskom saboru se orio ustaški pozdrav „za dom spremni“

U Hrvatskom saboru se orio ustaški pozdrav „za dom spremni“

Poslanik opozicionog  Mosta Miro Bulj je svoje izlaganje u hrvatskom parlamentu završio izvikivanjem ustaškog pozdrava „za dom spremni“, ali je izbačen tek kad je počeo lično da vređa predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, piše RTS.

Bulj je poslanicima stranaka u vlasti zamerio usvajanje predloženih izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po skraćenom postupku.

Predlog, između ostalog, predviđa dramatično povećane kazni, od 700 do 4.000 evra, za isticanje fašističkih simbola, klicanja ustaškog pozdrava i širenje lažnih informacija.

Pre toga Bulj je zaradio nekoliko opomena prigovarajući na proceduri donošenja zakonskih izmena čiji je cilj, kako tvrdi, uvođenje verbalnog delikta kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava „za dom spremni“, za šta ga je Jandroković kaznio sa dve opomene.

Bulj tu, međutim, nije stao, nego je tražio u ime kluba Mosta pauzu od deset minuta pa je ponovio sve skupa, dodajući da je ustaški pozdrav legitiman među veteranima i pozvao zastupnike HDZ-a Đakića i Deura da ne glasaju za ovaj zakonski predlog kojim će se, tvrdi on, uvesti drakonske kazne i ukinuti sloboda govora, pa u celu priču umešao lažne vesti, koronavirus i rat u Ukrajini da bi govor završio usklikom „za dom spremni“ i mirno seo na svoje mesto.

Reagovao je Davorko Vidović (Socijaldemokrate) kazavši Bulju da je uvredio najveći deo vetarana koji se nikada nisu identifikovali s pozdravom „za dom spremni“, jer su se borili za slobodnu Hrvatsku, a ne za ustašku tvorevinu.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je uzvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava „za dom spremni“ za vreme rasprave u Saboru, kao što je to učinio Bulj, teška uvreda kao i poziv na mržnju i nasilje, za šta ga je napao Željko Sačić (HS) da vređa vetarane.

Jandroković je tada konstatovao da je Buljevo ponašanje neprihvatljivo i da je zabranjeno propagirati ustaške simbole i poruke, a da ih je Bulj dvosmisleno koristio što se može različito tumačiti.

Sandra Benčić (Možemo) rekla je da promovisanje ustaških, fašističkih i nacističkih pozdrava u Saboru mora da se kazni oduzimanjem reči, a ne samo opomenom, jer vređa i hrvatski i druge narode te poziva na mržnju i nasilje.

U ponovljenom javljanju Bulj je rekao da je on govorio isključivo o „domovinskom ratu“, kao i da su i stranci ginuli pod HOS-ovim znakom i pozdravom. „Ja sam bio na pravoj strani dok je bio ‘domovinski rat’, a ti nisi bio di si triba bit i nećeš mi solit pamet svaki put“, kazao je Jandrokoviću, na šta mu je ovaj konačno dao i poslednju, četvrtu opomenu što znači izbacivanje iz sale.

Iz sale su izbačeni i Krešo Beljak (HSS), koji je, tvrdi Jandroković, Bulju dok je izlazio iz iz klupe dovikivao: „Ostani, Miro, ostani“, kao i Željko Sačić (HS), koji je kasnije, za vreme pauze, zajedno s Beljakom, krenuo prema Jandrokoviću da se, kako je kazao predsednik Sabora, fizički obračunaju s njim.

„Ovakve stvari nam ne trebaju i štete ugledu Republike Hrvatske“, rekao je Jandroković. Nakon pauze nastavljeno je vređanje. Stipo Mlinarić (DP) kazao je da je odmah znao – kad se Pupovac javio za reč – kako zakonske izmene nisu dobre za ‘njegove dečke’ koji su se borili u ratu s simbolom koji su nosili na rukavu.

„Mrtvog Crvenkapu su otkopali sa znakom HOS-a i pozdravom ‘za dom spremni’, a zakopali su ga ljudi Milorada Pupovca, a ti simboli koji su ubili Crvenkapu – četnička kokarda i crvena petokraka – nisu pod sankcijama od 4.000 evra. To nije ni fer ni pošteno, a zakon je donesen na pritisak SDSS-a da ne bude u nedelju pet kolona u Jasenovcu“, nastavio je Mlinarić s uvredama.

Rasprava je započela u punoj sali jutros. Poslanici opozicije bili su protiv hitne procedure tvrdeći da se radi o vrlo važnom zakonu koji nakon 46 godina znatno povećava kazne kao i da bi ga upravo zbog toga trebalo bolje razmotriti i doneti u redovnoj proceduri.