Uzorci krvi u ranoj trudnoći mogu rasvetliti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Uzorci krvi u ranoj trudnoći mogu rasvetliti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Istraživači sa Univerziteta Turku u Finskoj otkrili su da su žene koje su razvile predijabetes nakon trudnoće imale aberacije u svom metabolomskom profilu u krvnom serumu u ranoj trudnoći. Tačnije, imale su veće koncentracije malih HDL čestica u ranoj trudnoći. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Metabolomics.

Metabolizam majke se menja tokom trudnoće kako bi se, između ostalog, obezbedio rast fetusa. Aberacije u metabolizmu tokom trudnoće su ranije otkrivene kod žena koje razviju gestacijski dijabetes. Pošto je gestacijski dijabetes dobro poznat faktor rizika za dijabetes tipa 2, istraživači su želeli da prouče da li bi bilo moguće identifikovati žene koje imaju povećan rizik od dijabetesa tipa 2 već na osnovu njihovog metabolizma tokom trudnoće.

Rizik majki od dijabetesa tipa 2 ispitan je u studiji majka-dete sprovedenoj na Univerzitetu u Turkuu i Univerzitetskoj bolnici Turku u Finskoj. Metabolički profili uzoraka krvi majki, odnosno metabolički profili u serumu, u ranoj i kasnoj trudnoći mereni su metodom koja prepoznaje više od 200 metabolita i njihove odnose. Pored toga, nivo glukoze u krvi majki natašte i insulinska rezistencija su procenjeni tradicionalnim laboratorijskim testovima posle porođaja. Metabolički profili u serumu tokom trudnoće su upoređeni za žene koje su razvile predijabetes i žene čija je glukoza natašte ostala na redovnom nivou dve godine nakon porođaja.

„Otkrili smo da metabolički profil u ranoj trudnoći zajedno sa kliničkim varijablama, kao što su starost i indeks telesne mase pre trudnoće, predviđaju predijabetes u postporođajnom periodu. Veće koncentracije malih HDL čestica u krvotoku tokom rane trudnoće bile su povezane sa većim nivoom glukoze natašte i insulinska rezistencija dve godine nakon porođaja“, kaže doktorski istraživač Ella Muhli iz istraživačke grupe za ranu ishranu i zdravlje Univerziteta u Turkuu.

„Na osnovu naših nalaza, žene sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 bi se mogle identifikovati u ranoj trudnoći na osnovu njihovih metaboličkih profila u serumu. Međutim, slične asocijacije nisu otkrivene u kasnoj trudnoći“, dodaje Muhli.

Veća koncentracija malih HDL čestica u cirkulaciji je ranije bila povezana sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pored rizika od dijabetesa tipa 2.