Meta otpušta tehničke timove

Meta otpušta tehničke timove

Meta je sprovela još jednu rundu ukidanja radnih mesta, ovog puta pogodivši inženjere i susedne tehnološke timove, dok je izvršni direktor Mark Zakerberg dalje krenuo u pravcu racionalizacije poslovanja u pokušaju da do 2023. „godina efikasnosti“.

Meta je u martu postala prva Big Tech kompanija koja je objavila drugi krug masovnih otpuštanja, za koji je rečeno da će se odvijati u tri glavne serije tokom nekoliko meseci i uticati na 10.000 zaposlenih.

Smanjenje u sredu, iako očekivano, izazvalo je izraze frustracije od strane zaposlenih u Meti. Otpuštanja su bila tema najpopularnijih pitanja postavljenih na internom forumu kompanije u sredu uoči predstojeće gradske skupštine zaposlenih.

„Uništili ste moral i poverenje u vođstvo mnogih visokih izvođača koji rade sa intenzitetom. Zašto bismo ostali u Meti?“ pročitajte jedno pitanje koje je Rojters video.

Pitanje se odnosi na komentare koje je Zakerberg dao prošle godine pozivajući zaposlene da rade sa više „intenziteta“ kako bi odgovorili na poslovne izazove matične kompanije Fejsbuk i Instagram.

Kompanija je odbila Rojtersov zahtev za komentar.

Prvi krug otpuštanja kompanije Meta u jesen pogodio je više od 11.000 zaposlenih, ili 13% njene radne snage u to vreme, i prethodio je drugim velikim tehnološkim kompanijama koje su otpustile hiljade zaposlenih nakon buma digitalnog oglašavanja i računarstva u oblaku izazvanom pandemijom.

Sa restrukturiranjem, Meta takođe odlaže projekte nižeg prioriteta i „poravnava“ slojeve srednjeg menadžmenta.

Investitori su nagradili kompaniju za smanjenje broja zaposlenih.

Meta akcije su porasle za oko 80% ove godine, više nego što su izbrisale pad od 64% u 2022. i nadmašile su tehnološki težak Nasdak Composite (.IKSIC) rast od 16% u tom periodu.

Očekuje se da će kompanija, koja će svoje rezultate za prvi kvartal objaviti 26. aprila, imati koristi od skromnog porasta na tržištu digitalnog oglašavanja i regulatornog pritiska na glavnog rivala TikTok.