Republikanac Makarti objavljuje plan za podizanje gornje granice američkog duga za 1,5 biliona dolara

Republikanac Makarti objavljuje plan za podizanje gornje granice američkog duga za 1,5 biliona dolara

Predsedavajući Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti planira u sredu da predstavi plan za podizanje gornje granice državnog duga za 1,5 biliona dolara, rekla su dva izvora, dok se republikanci uvlače u sukob sa demokratama oko vladinog ograničenja zaduživanja.

Mekarti će u Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci predstaviti predlog zakona koji uključuje većinu predloga koji je izneo u ponedeljak, a koji uključuje smanjenje federalnog budžeta na nivoe za 2022. i ograničavanje rasta potrošnje na 1% godišnje u zamenu za podizanje granice od 31,4 biliona dolara , rekao je pomoćnik republikanaca u Predstavničkom domu.

Bela kuća je u sredu ponovila svoj stav da bi Kongres trebalo da podigne granicu duga — korak neophodan za plaćanje troškova prethodno odobrene potrošnje i smanjenja poreza — bez uslova, kao što je to uradila tri puta za vreme republikanskog prethodnika demokratskog predsednika Džoa Bajdena, Donald Trump.

Američka savezna vlada je već dostigla ograničenje zaduživanja od 31,4 triliona dolara i očekuje se da će do ovog leta doći do tačke kada više neće moći da ispunjava svoje finansijske obaveze. Bez akcije podeljenog Kongresa, to bi pokrenulo istorijski neuspeh koji bi uzdrmao američku i svetsku ekonomiju.

Izvor koji je obavešten o Makartijevom predlogu, ali mu nije dozvoljeno da govori javno, rekao je da će govornik predložiti povećanje limita za 1,5 biliona dolara. To bi moglo da pokrije potrebe vlade do početka sledeće godine, postavljajući teren za još jednu borbu protiv gornje granice duga u poslednjim mesecima kampanje za predsedničke izbore 2024. godine.

Makarti predvodi neujednačeni klub koji ima tesnu većinu od 222-213, uključujući značajan kontingent tvrdolinijaških članova koji žele oštre rezove potrošnje i odbacuju rizike nereagovanja na plafon duga. Republikanci u Predstavničkom domu do sada nisu izradili sopstveni predloženi budžet, što je potez za koji Bajden smatra da bi bio neophodna polazna tačka za pregovore o potrošnji.

Čak i ako bi Makartijev predlog prošao Predstavnički dom, malo je verovatno da će naći podršku u Senatu koji kontrolišu demokrate.

Bela kuća je prošlog meseca predložila sopstveni budžet, za koji je rekla da će smanjiti nacionalni deficit za skoro 3 triliona dolara tokom 10 godina, iako se za to oslanjala na povećanje poreza za preduzeća i bogate, a ne na smanjenje potrošnje.

Nestranačka kancelarija za budžet Kongresa prošlog meseca je iznela niz opcija za rešavanje duga, što je pokazalo da bi veće naplate poreza imale znatno veći uticaj od smanjenja potrošnje.