Zaharova: Kijev odgovoran za prekid inspekcija u okviru sporazuma o žitu

Zaharova: Kijev odgovoran za prekid inspekcija u okviru sporazuma o žitu

Ukrajinska strana je odgovorna za poteškoće sa registracijom novih brodova i prekid inspekcija, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, ukrajinska strana je prvo blokirala proces registracije, ne slažući se sa predlozima Rusije, a zatim obustavila sve inspekcije, uključujući i inspekcije odlazećih brodova, preneo je Interfaks.

Kao rezultat takvih akcija, udeo primalaca ukrajinske hrane u zemljama u nevolji smanjen je na minimalni nivo (od 28,3 miliona tona izvezenog žita, samo 742.000 – 2,6 odsto), navela je ona u saopštenju.

Vlasnici dolaznih brodova, koji su odbili da daju mito, prinuđeni su da miruju i čekaju, odlazeći brodovi za rasute terete, od kojih su Ukrajinci već dobili novac i izgubili interesovanje za njih, takođe, moraju da čekaju inspekciju, stoji dalje u saopštenju.

Poteškoće u sprovođenju inspekcija nastaju isključivo kao rezultat delovanja ukrajinskih predstavnika, kao i članica UN, proces dobijanja zahteva za registraciju u okviru Crnomorske inicijative je u rukama Ukrajinaca, a članice UN su uključene u formiranje inspekcijskih planova (za ulazak i izlazak brodova), dodala je Zaharova.

Pod ovim uslovima, jedini način da se nekako uspostavi red, fer i transparentna osnova za učešće u inicijativi je registracija sudova, koju ruski stručnjaci sprovode striktno u okviru odobrenog poslovnika i svojih ovlašćenja, navodi se u saopštenju.