Tesla snižava cene u SAD šesti put ove godine

Tesla snižava cene u SAD šesti put ove godine

Tesla Inc snizila je cene za neka od svojih električnih vozila Model Y i Model 3 u Sjedinjenim Državama, objavio je njen veb-sajt u utorak kasno, šesti put da je snizila cene u SAD ove godine zbog zabrinutosti o uticaju na njegove profitne marže.

Tesla, koja bi u sredu trebalo da objavi rezultate za kvartal januar-mart, snizila je cene svog modela Y „dugoletnih“ i „performansi“ vozila za po 3000 dolara i svog modela 3 sa „pogonom na zadnje točkove“ za 2000 dolara na 39 990 dolara.

Kompanija koju predvodi Elon Mask smanjila je američke cene svog osnovnog modela 3 za 11% do sada ove godine i svog osnovnog modela Y za 20% – potez koji dolazi dok se Sjedinjene Države, njihovo najveće tržište, spremaju da uvedu strože standarde to će ograničiti poreske kredite za EV.

Kompanija je takođe nedavno snizila cene u Evropi, Izraelu i Singapuru, kao i u Japanu, Australiji i Južnoj Koreji, proširivši akciju popusta koju je započela u Kini u januaru kako bi podstakla potražnju.

Ipak, Tesla je ranije ovog meseca prijavio uzastopni porast isporuka od 4% u prvom kvartalu, mnogo manje od uzastopnog rasta od 17,8% u četvrtom kvartalu.

Pored toga, agresivno smanjenje cena takođe je izazvalo zabrinutost u vezi sa vodećom maržom profita kompanije sa sedištem u Austinu u Teksasu.

Dok se očekuje da će Tesla prijaviti porast prihoda u prvom kvartalu od 24,2% u odnosu na prethodnu godinu na 23,29 milijardi dolara, prosečna procena profita analitičara je pala za oko 2,4% u poslednja tri meseca, prema podacima Refinitiva.

Tesline akcije su porasle za nijansu ispod 50% ove godine do utorka.