Ukrajina opoziva ambasadora iz Minska nakon Lukašenkovog sastanka sa liderom DNR

Ukrajina opoziva ambasadora iz Minska nakon Lukašenkovog sastanka sa liderom DNR

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine opozvalo je svog ambasadora u Minsku na konsultacije nakon što se predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sastao sa liderom DNR Denisom Pušilinom.

Ministarstvo je to navelo u saopštenju od 18. aprila, prenosi Ukrinform.

„Smatramo sastanak sa predstavnikom ruske okupacione administracije, koji se krije od ukrajinske istrage za počinjenje teških zločina i nalazi se pod ukrajinskim i međunarodnim sankcijama, kao još jedan i flagrantan neprijateljski čin Republike Belorusije usmeren na podržavajući agresorsku državu Rusku Federaciju“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je s tim u vezi ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo da opozove ambasadora Ukrajine u Belorusiji Igora Kizima na konsultacije.

„Minsk treba da se uzdrži od sličnih destruktivnih koraka i prestane da podržava agresivni rat Rusije protiv Ukrajine“, saopštilo je ministarstvo.

U utorak, 18. aprila, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sastao se u Minsku sa liderom „Donjecke Narodne Republike“, imenovanim od Kremlja, Denisom Pušiljinom i ponudio pomoć Donjecku.