U Ukrajini uništeno ili oštećeno više od 550 objekata kulturnog nasleđa

U Ukrajini uništeno ili oštećeno više od 550 objekata kulturnog nasleđa

U Ukrajini se u državnom registru nalazi više od 130.000 objekata kulturnog nasleđa. Istovremeno, više od 550 objekata je uništeno ili oštećeno kao posledica ruske agresije.

„Okupatori su uništili ili oštetili više od 550 spomenika i objekata kulturnog nasleđa. Rat se nastavlja, tako da svakodnevno beležimo nova razaranja“, objavio je ministar kulture i informacione politike Ukrajine Oleksandar Tkačenko na Telegramu.

Prema njegovim rečima, 109.930 spomenika je pod zaštitom države, a u državnom registru ima više od 130.000 objekata kulturnog nasleđa. „Deo njih je upisan na Uneskovu listu svetske baštine – posebno tokom rata kao nešto što je ugroženo. Zato što država agresor namerno uništava sve ono što toliko volimo i cenimo, sve ono što nas definiše kao naciju“, naglasio je ukrajinski ministar.

On je istakao da je svaki gubitak spomenika kulture Ukrajine gubitak svetske baštine.

„Kulturno nasleđe je ključni element identifikacije ukrajinske nacije i faktor nacionalne bezbednosti Ukrajine. Rat je postao podsticaj za transformaciju shvatanja ove druge. Zato donosimo kulturno nasleđe – spomenike istorije i kulture. , znamenitosti i tradicije – na novi nivo značaja za sve u zemlji i svetu“, naglasio je Tkačenko.