Bajden prijavio 580.000 dolara prihoda u 2022. godini

Bajden prijavio 580.000 dolara prihoda u 2022. godini

Američki predsednik Džo Bajden i njegova supruga Džil objavili su u utorak svoju federalnu poresku prijavu, pokazujući da je par prošle godine zaradio skoro 580.000 dolara i platio efektivnu federalnu stopu poreza na dohodak od 23,8%, piše Rojters.

Bajdenovi su takođe donirali otprilike 3,5% svog prihoda, ili 20.180 dolara, za 20 dobrotvornih organizacija, uključujući i onu povezanu sa sindikatima policije SAD.

Godišnje objavljivanje pred krajnji rok u utorak u ponoć za većinu Amerikanaca za podnošenje poreskih prijava dolazi pre predsedničke trke 2024. u kojoj se očekuje da će Bajden tražiti drugi četvorogodišnji mandat.

Takvo nadmetanje bi moglo dovesti do ponovnog održavanja predsedničkih izbora 2020. između Bajdena, demokrate, i republikanskog bivšeg predsednika Donalda Trampa. Za razliku od republikanaca, Bajden je predložio veće poreze za korporacije i pojedince koji zarađuju preko 400.000 dolara godišnje.

Tramp je prekinuo tradiciju da predsednici objavljuju svoje federalne poreske prijave, rekavši da to nije u stanju da uradi dok ga je provela Poreska služba, iako je agencija tvrdila da ih može slobodno objaviti.

Bajdenovi su prijavili federalni prilagođeni bruto prihod za 2022. od 579.514 dolara i platili 137.658 dolara federalnog poreza na dohodak. Prethodne godine, Bajdenovog prvog na mestu predsednika, prijavili su prihod od 610.702 dolara.

Bajden dobija platu od 400.000 dolara kao predsednik Sjedinjenih Država. Džil Bajden je zaradila 82.335 dolara od svog posla predavača engleskog na koledžu Severne Virdžinije.

Ostatak njihovog prihoda povlače se iz kamata na ulaganja, penzija, anuiteta, raspodele sa penzionih računa i socijalnog osiguranja, kao i od korporacije koja prikuplja njihove autorske naknade, prema zajedničkoj poreskoj prijavi.

Njihove dobrotvorne donacije uključivale su priloge crkvama i organizacijama usmerenim na pomoć deci i onima koji prve odgovore, uključujući 2.000 dolara za fondaciju Nacionalnog bratskog reda policije.

Nacionalni bratski red policije, najveći sindikat američkih oficira, podržao je Trampa 2020. i usprotivio se mnogim Bajdenovim predloženim reformama nakon ubistva Džordža Flojda 2020. u pritvoru bivšeg policajca u Mineapolisu.

Njihova dobrotvorna organizacija, Fondacija Nacionalnog bratskog reda policije, održava godišnju memorijalnu službu za službenike za sprovođenje zakona koji su poginuli na dužnosti, kojoj se Bajden obratio kao predsednik.

„Fondacija Nacionalnog bratskog reda policije obavlja važan posao služeći porodicama policajaca koji su dali svoje živote u vršenju dužnosti“, rekao je portparol Bele kuće Endrju Bejts. „Predsednik Bajden priznaje žrtve koje su podneli pali oficiri i njihove porodice, uključujući i kada govori u Memorijalnoj službi Nacionalne mirovne službe.

Potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Doug Emhoff prijavili su federalni prilagođeni bruto prihod od 456.918 dolara, plativši 93.570 dolara federalnog poreza na dohodak za efektivnu federalnu stopu poreza na dohodak od 20,5%.

Prihodi su uključivali 219.171 dolara plate koju je Haris isplatio američki Senat, 62.870 dolara iz njenih knjiga i 169.665 dolara koje je zaradio Emhoff na Pravnom centru Univerziteta Džordžtaun, gde predaje. Oni su dali oko 5% svog prihoda, ili 23.000 dolara, u dobrotvorne svrhe, prema zajedničkom povratku.