Novi izveštaj naglašava ekonomski rizik od zemljotresa u Sjedinjenim Državama

Novi izveštaj naglašava ekonomski rizik od zemljotresa u Sjedinjenim Državama

Procenjuje se da su zemljotresi koštali naciju oko 14,7 milijardi dolara godišnje štete u zgradama i povezanih gubitaka, prema novom izveštaju koji su danas zajednički objavili Geološki zavod SAD i Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama na godišnjem sastanku Seizmološkog društva Amerike.

Nova procena je dvostruko veća od prethodnih godišnjih procena zbog povećane vrednosti zgrade i činjenice da izveštaj uključuje najnovije opasnosti kao i poboljšanja inventara zgrada.

Gubici od zemljotresa u poslednjih nekoliko decenija u SAD su se kretali oko 1,5 do 3 milijarde dolara godišnje u zavisnosti od vremenskog okvira. Iako su manje od cifara koje su sugerisale dugoročne procene gubitaka iz ove studije, jedan veliki zemljotres koji je pogodio naseljeno urbano područje brzo bi nadoknadio razliku u gubicima u jednom naletu.

„Prikladno je da je ovaj izveštaj objavljen istog datuma kada i veliki zemljotres u San Francisku 1906. godine“, rekao je Dejvid Eplgejt, direktor USGS-a. „To je otrežnjujući podsetnik zašto se moramo pripremiti za te retke, ali velike zemljotrese, jer samo jedan veliki događaj može da pomrači troškove češćih, ali manjih.

U poređenju sa prethodnim procenama iz 2001, 2008. i 2017. godine, godišnji odnosi gubitaka od zemljotresa su se konstantno smanjivali širom zapadne SAD, što ukazuje da se rad koji se radi na smanjenju ranjivosti zgrada pokazao uspešnim. Iako nova gradnja ima koristi od savremenih seizmičkih kodeksa i najnovijih naučnih i inženjerskih istraživanja u oblasti zemljotresa, ranjive starije zgrade i dalje snose veliki deo osnovnog rizika koji se vidi u procenama gubitaka.

„Ukupni rizik od zemljotresa i dalje nadmašuje napore za ublažavanje seizmičkog uticaja u našoj zemlji“, rekao je Kišor Džajsval, inženjer građevinskog istraživanja USGS-a. „Pored boljih novih zgrada, dalja pažnja bi se mogla posvetiti poboljšanju opasnosti od zemljotresa i istraživanja rizika usmjerenih na identifikaciju i isplativo naknadno opremanje postojećih ranjivih struktura.“

Razumevanje koliko bi zemljotresi mogli da koštaju SAD je prioritet Nacionalnog programa za smanjenje opasnosti od zemljotresa i ključno je za donošenje odluka o politikama ublažavanja, prioritetima, strategijama i finansiranju. USGS nauka o opasnostima od zemljotresa i najnovije izdanje FEMA Hazus 6.0 softvera za procenu gubitaka bile su ključne komponente ove analize.

„Ova studija jača potrebu nacije da bude proaktivna u pogledu bezbednije zajednice od pretnji poput zemljotresa“, rekao je zamenik administratora FEMA Erik Huks. „Ovo uključuje usvajanje najnovijih seizmičkih građevinskih propisa i ulaganje u projekte otpornosti na zemljotrese. FEMA ostaje posvećena podršci zajednicama širom zemlje kroz naše različite programe za smanjenje ranjivosti ne samo na zemljotrese već i na sve prirodne opasnosti.“

Iako je većina ekonomskih gubitaka koncentrisana u Kaliforniji i duž zapadne obale zbog visokog nivoa seizmičke opasnosti u tom regionu, značajnog stanovništva i izloženosti zgradama, rizik od zemljotresa je raširen širom zemlje. Na primer, postoji kombinovani 3,1 milijardu dolara u projektovanim gubicima širom centralne SAD, regiona Stenovitih planina, Aljaske, Havaja, Portorika i Devičanskih ostrva.