Prednosti hemoterapije za pacijente sa ranim stadijumom raka dojke variraju u zavisnosti od anatomije tumora

Prednosti hemoterapije za pacijente sa ranim stadijumom raka dojke variraju u zavisnosti od anatomije tumora

Velika retrospektivna studija koju su sproveli lekari istraživači iz Rosvel Park Comprehensive Cancer Center izveštava o prednostima hemoterapije za mnoge pacijente sa ranim stadijumom raka dojke. Ove nalaze će predstaviti prvi autor Aria Mariam Roi, MBBS, tokom godišnjeg sastanka Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR), koji će se nastaviti do 19. aprila u Orlandu, Florida.

„Koristi hemoterapije u lečenju retkih histoloških varijanti karcinoma dojke, kao što su mucinozni, medularni, cribriformni i papilarni, nisu jasne u trenutnim smernicama“, primećuje dr Roj, saradnik za hematologiju i onkologiju Rozvel Parka.

„Zbog toga smo ispitali bazu podataka Nacionalnog instituta za rak za nadzor, epidemiologiju i krajnje rezultate (SEER) od 2010-2018 za stadijum 1, 2 i 3 hormon-receptor-pozitivne pacijente sa HER2-negativnim karcinomom dojke koji su imali ove retke histološke varijante i uporedio je kliničku korist hemoterapije kod pacijenata koji su je primili sa onima koji nisu.“

Zajedno sa vodećim autorom studije Shipra Gandhi, MD, docentom onkologije u Rosvell Parku, i kolegama, dr Roi je ispitao ukupno preživljavanje i preživljavanje specifično za bolest u ovoj populaciji pacijenata. Pacijenti su raspoređeni u hemoterapiju pozitivne i hemoterapije negativne kohorte na osnovu toga da li su primali ili ne adjuvantnu hemoterapiju.

Među 11.745 pacijenata sa mucinoznom histologijom, 94 procenta je bilo HER2 negativno na hormonski receptor. Među tim pojedincima, 8,5 odsto je prošlo hemoterapiju, a 91,5 odsto nije. Podaci su pokazali da je 5-godišnja ukupna stopa preživljavanja među svim stadijumima bolesti bila veća za one koji su bili podvrgnuti hemoterapiji u poređenju sa onima koji nisu. Istraživači su primetili korist hemoterapije u 5-godišnjem preživljavanju specifičnog za bolest samo kod pacijenata sa 3. stadijumom raka dojke.

Od pacijenata sa medularnom histologijom (1.787), 34 procenta je bilo HER2 negativno na hormonske receptore. U ovoj kohorti, svi pacijenti sa stadijumom 3 raka dojke primali su hemoterapiju, a njihovo ukupno petogodišnje preživljavanje bilo je 94 procenta. Među pacijentima sa stadijumom 1 i 2 bolesti, primanje hemoterapije je bilo povezano sa boljim 5-godišnjim ukupnim preživljavanjem. Istraživači nisu videli petogodišnju korist preživljavanja specifične za bolest sa hemoterapijom u bilo kojoj fazi.

Devedeset tri procenta pacijenata sa anatomijom kribriformnog tumora bili su HER2 negativni na hormonski receptor. Istraživači su dokumentovali veću petogodišnju ukupnu stopu preživljavanja sa hemoterapijom kod pacijenata sa stadijumom 2 bolesti, ali ne i kod onih sa bolešću 1 ili 3. Među pacijentima u grupi papilarne histologije – od kojih je 83 posto imalo HER2 negativnu bolest na hormon-receptor – tretman hemoterapijom je bio povezan sa boljim ukupnim preživljavanjem od 5 godina samo u stadijumu 2.

„Uočili smo da u mucinoznoj i medularnoj histologiji pozitivnih na hormonske receptore, hemoterapija ima sveukupnu korist za preživljavanje“, kaže dr Gandi, medicinski onkolog iz Rosvel Parka. „U HER2-negativnim papilarnim i kribriformnim histologijama pozitivnih na hormonske receptore, hemoterapija se može smatrati opcijom za pacijente sa bolešću višeg stadijuma. Potrebna su multicentrična klinička ispitivanja da bi se dalje procenio uticaj hemoterapije na retke histološke varijante raka dojke.“