Meksički predsednik optužuje Pentagon za špijuniranje

Meksički predsednik optužuje Pentagon za špijuniranje

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je u utorak Pentagon da špijunira njegovu vladu nakon curenja informacija u američkim medijima i rekao da će početi da poverava informacije iz oružanih snaga kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što je Vashington Post objavio o očiglednim tenzijama između meksičke mornarice i vojske, pozivajući se na brifing američke vojske otkriven u curenju tajnih američkih vojnih zapisa na internetu.

„Sada ćemo čuvati informacije od mornarice i Ministarstva odbrane, jer smo meta špijuniranja od strane Pentagona“, rekao je Lopez Obrador na dnevnoj konferenciji za novinare.

Portparol Pentagona je rekao da američko ministarstvo odbrane ima „snažno partnerstvo za saradnju u odbrani“ sa meksičkom vojskom i mornaricom i da se entiteti suočavaju sa zajedničkim izazovima „uvažavajući jedni druge suverenitet i spoljnopolitičke agende“.

Pentagon je ranije nazvao curenje „namernim, krivičnim delom“.

U Vashington Postu se navodi da nema naznaka da je citirani dokument došao iz presretnutih komunikacija meksičkih zvaničnika.

Lopez Obrador je bio pod pritiskom da vojsku pozove na odgovornost za godine navodnih zlostavljanja, uključujući prijavljene nestanke i ubistva. Uprkos tome, on je povećao ulogu vojske u javnoj bezbednosti i nastojao da stavi Nacionalnu gardu, militarizovanu policiju, pod kontrolu vojske.

Lopez Obrador je u ponedeljak opisao američku obaveštajnu službu u curenju informacija kao „uvredljiv, nadmoćan upad koji ne bi trebalo da bude prihvaćen ni pod kakvim okolnostima“, dodajući da ne planira da ukori SAD, ali da će u nekom trenutku razgovarati o „uslovima za saradnički rad“.

Kada je u utorak predstavljen novim navodima o korišćenju kontroverznog špijunskog softvera Pegasus tokom njegove vlade, on je ponovio da njegova administracija ne špijunira.

Ugledna meksička grupa za ljudska prava Centro Prodh u utorak je saopštila da je Pegasus prošle godine na meti svojih telefona imao dvoje zaposlenih, prema analizi digitalne organizacije Citizen Lab iz Toronta, koja je postala poslednji od nekoliko navodnih slučajeva Pegaza korišćenih tokom Lopeza Obradora. vlada.