Pucnjava u Jerusalimu, sukobi na Zapadnoj obali

Pucnjava u Jerusalimu, sukobi na Zapadnoj obali

Osumnjičeni palestinski napadač otvorio je vatru na vozilo u Jerusalimu u utorak ranivši dvojicu Izraelaca, a najmanje šest Palestinaca je povređeno tokom sukoba sa izraelskim snagama tokom racije hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su zvaničnici, preneo je Rojters.

Portparol izraelske vojske rekao je da su vojnici u gradu Dženinu na Zapadnoj obali, gde su izraelski napadi bili česti tokom prošle godine, hapsili osumnjičene militante kada su se našli pod jakom vatrom.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je šest Palestinaca povređeno u sukobima, a vojska je saopštila da nema izraelskih žrtava.

U Jerusalimu, izraelska policija je saopštila da traga za osumnjičenim palestinskim naoružanim napadačem koji je pucao u automobil ranivši dvojicu u oblasti Šeik Jara u istočnom Jerusalimu, mestu ozbiljnih trvenja poslednjih godina između doseljenika i Palestinaca.

Incidenti su se desili nakon godinu dana eskalacije izraelsko-palestinskog nasilja i rastućih tenzija tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, koji se ove godine poklopio sa jevrejskim praznikom Pashe.

U ponedeljak je izraelska domaća bezbednosna služba saopštila da je otkrila pokušaj libanskog Hezbolaha i Kuds snaga iranske Revolucionarne garde da regrutuju palestinske operativce na Zapadnoj obali.

Mirovni pregovori, uz posredovanje SAD, čiji je cilj uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jerusalimu, propali su pre skoro deceniju i ne pokazuju znake oživljavanja.

Izrael je anektirao istočni Jerusalim nakon bliskoistočnog rata 1967. godine kada je takođe zauzeo Gazu i Zapadnu obalu, što je potez koji nije međunarodno priznat.

Ona vidi ceo Jerusalim kao svoju večnu i nepodeljenu prestonicu. Palestinci žele istočni Jerusalim kao svoju buduću prestonicu.