Ruski ministar u poseti Venecueli, nudi punu podršku

Ruski ministar u poseti Venecueli, nudi punu podršku

Rusija i Venecuela razmotrile su neke od svojih stotina bilateralnih sporazuma koji pokrivaju finansijski, energetski, poljoprivredni i nekoliko drugih sektora tokom razgovora između svojih najviših diplomata i drugih visokih zvaničnika u utorak u toj južnoameričkoj zemlji, prenosi AP.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov venecuelanski kolega Ivan Gil održali su zajedničku konferenciju za novinare u Karakasu nekoliko sati nakon što je prvi stigao u savezničku zemlju u drugoj stanici turneje po četiri latinoameričke zemlje. Obojica su obećali stalnu podršku jedni drugima i osudili ekonomske sankcije koje im je uvela vlada Sjedinjenih Država.

„U potpunosti podržavamo stav naših venecuelanskih prijatelja“, rekao je Lavrov. „To je njihova zemlja… i mi ćemo je podržati na bilo koji način kako bi venecuelanska ekonomija postala nezavisna ekonomija od pritisaka Sjedinjenih Država i drugih zapadnih aktera.

Lavrovljeve primedbe preveo je sa ruskog na španski prevodilac koji je obezbedila vlada.

Gil i Lavrov, za koje se očekivalo da će se sastati i sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, rekli su da njihove zemlje razvijaju alternativu SVIFT-u, sistemu koji omogućava globalne finansijske transakcije, ali kojem su ključne ruske banke prošle godine izgubile pristup. Te banke su prekinute u okviru ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji na početku rata u Ukrajini prošle godine.

Rusija je, uz Kinu, bezuslovni saveznik venecuelanske vlade. Njena podrška joj je omogućila da zaobiđe teške ekonomske sankcije koje su imale za cilj da svrgnu Madura.

Lavrov je svoju turneju po Latinskoj Americi započeo u ponedeljak zaustavljanjem u Brazilu. Posetiće i Kubu i Nikaragvu.

Čak i pre nego što ih je ujedinila borba protiv ekonomskih sankcija, Venecuela je uspostavila bliske odnose sa Rusijom i kupila helikoptere, borbene avione i puške kalašnjikov vredne više miliona dolara.