Hranjenje ptica pomaže malim pticama u borbi protiv infekcije

Hranjenje ptica pomaže malim pticama u borbi protiv infekcije

Seme i masne kuglice ne samo da ispunjavaju stomak malih ptica. Novo istraživanje sa Univerziteta Lund u Švedskoj pokazuje da hranjenje tokom zime dovodi do toga da su ptice zdravije, jer ne moraju da troše toliko energije na borbu protiv infekcija. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Animal Ecology.

Mala promena telesne temperature može biti fatalna za ljude. Male ptice, u međuvremenu, tokom zime snižavaju telesnu temperaturu noću za nekoliko stepeni. Kao i mi, ptice pokušavaju da uštede energiju kada je hladno. Ako su izložene infekciji, prva reakcija tela je podizanje temperature, što se kosi sa istovremenom potrebom ptice da uštedi energiju snižavanjem telesne temperature.

„Istražili smo kako je pristup hrani tokom zime uticao na balansiranje između održavanja niske telesne temperature u cilju uštede energije i mogućnosti podizanja telesne temperature u cilju borbe protiv infekcije“, kaže Hana Votson, biolog sa Univerziteta Lund.

Studija pokazuje da ptice koje su hranjene tokom zime nisu morale da snize telesnu temperaturu toliko noću kao ptice koje nisu imale pristup stolovima za hranjenje. Sakupili su dovoljno energije da prežive zimsku noć uprkos višoj telesnoj temperaturi.

Kada su ptice bile izložene simuliranoj infekciji, sve ptice su imale u suštini istu temperaturu tokom groznice. Umesto da sačuvaju energiju da prežive zimu, ptice bez pristupa dodatnoj hrani bile su prinuđene da koriste više energije kako bi podigle telesnu temperaturu dovoljno visoko da se bore protiv infekcije.

„Očekivali smo da ćemo otkriti da će ptice koje imaju pristup hranilicama imati više energije da se bore protiv infekcije i da će kao rezultat imati jači odgovor na groznicu. Naši rezultati, međutim, pokazuju suprotno – ptice koje nisu imale pristup pouzdanom izvoru hrane imao je najjaču reakciju na infekciju. To im je omogućilo da dostignu istu temperaturu groznice kao i ptice sa dodatnom hranom“, kaže Hana Votson.

Klimatske promene i ljudske aktivnosti imaju sve veći uticaj na životinje. Divlje životinje dolaze u kontakt sa novim patogenima sa kojima se nikada ranije nisu susrele. Dakle, hranjenje ptica može imati pozitivne i negativne efekte.

Ptice koje posećuju stolove za hranjenje izložene su većoj infekciji zbog širenja patogena, ali to može učiniti njihovu imunološku odbranu tolerantnijom na novu infekciju. Stoga je važno, tvrde istraživači, razumeti faktore koji utiču na sposobnost životinja da daju efikasan imuni odgovor – pristup hrani tokom zime je jedan od takvih primera.

„Mnogi ljudi vole da hrane ptice. Naša studija pokazuje da to može imati pozitivan efekat na sposobnost naših malih ptica da se bore protiv infekcije“, zaključuje Hana Votson.