Pokrenuta peticija da Vučiću oduzme priznanje počasnog građanina Gornjeg Milanovca

Pokrenuta peticija da Vučiću oduzme priznanje počasnog građanina Gornjeg Milanovca

Aktivista Pavle Brković iz Gornjeg Milanovca pokrenuo je peticiju kojom od lokalne skupštine traži da poništi odluku o proglašenju predsednika Srbije Aleksandar Vučića za počasnog građanina ove opštine.

„Smatramo da je ova odluka sramotna i ponižavajuća za sve građane opštine, a naročito za vojvodu Živojina Mišića, koji je jedini u istoriji ovog grada proglašen za počasnog građanina Gornjeg Milanovca“, navodi se u obrazloženju onlajn peticije koju su do sada podržala 184 građanina.

U peticiji se zahteva od predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića da objasni šta je uradio u proteklih sedam godina, koliko je na čelu te lokalne samouprave, ako zasluge za sve što je urađeno u toj opštini pripadaju Vučiću.

„Zahtevamo od Kovačevića da objasni šta je lično uradio u proteklih sedam godina, koliko se nalazi na mestu predsednika Opštine, kao i na šta je potrošio popriličan budžet Opštine, ukoliko je tačno da je za sve navedene radove zaslužan jedino njegov predsednik (Vučić) i da je zbog toga zaslužio titulu počasnog građanina“, navodi se u peticiji.

Gornji Milanovac godišnje dodeljuje priznanja za zasluge povodom Dana opštine, koja će ove godine biti uručena 23. aprila na svečanoj sednici Skupštine opštine.

U obrazloženju opštinske Komisije za kadrovska pitanja se navodi da je Vučić dobio titulu počasnog građanina Gornjeg Milanovca za „izuzetan i višegodišnji doprinos u unapređenju i razvoju lokalne samouprave u oblasti građevinarstva i infrastrukture, privrede, zdravstva, prosvete, poljoprivrede, turizma i kulture“.

Kao Vučićeve zasluge navedeni su „kapitalni projekti koji su poslednjih godina urađeni u Gornjem Milanovcu“, poput izgradnje auto-puta, škola, zdravstvenih ustanova, dečijih igrališta, ulica, kanalizacione mreže, Vizitorskog centar na Rudniku, uređenja korita reke Despotovice.