Makron želi pomoć Kine u posredovanju mira u Ukrajini

Makron želi pomoć Kine u posredovanju mira u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da iskoristi pomoć Kine mirovnim planom za koji veruje da bi mogao da reši sukob u Ukrajini i dovede Moskvu i Kijev za pregovarački sto već ovog leta, izvestio je Blumberg u utorak.

Pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa francuskim planom, list je naveo da je Makron zadužio svog savetnika za spoljnu politiku Emanuela Bona da radi sa kineskim najvišim diplomatom Vang Jijem na uspostavljanju okvira koji bi mogao da se koristi kao osnova za buduće pregovore.

Prema pisanju lista, nepoznato je da li je Makronov plan dobio bilo kakvu podršku Kijeva ili njegovih saveznika, koji su u više navrata odbacivali bilo kakvo primirje ili mirovne pregovore sve dok ruske trupe ostaju na teritorijama koje Ukrajina smatra svojim. Predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon koji čini nezakonitim pregovore sa Moskvom sve dok ruski predsednik Vladimir Putin ostane na funkciji.

Makronova kancelarija je potvrdila da se očekuje da će Bone razgovarati sa Vangom, koji je na čelu spoljnih poslova Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, ali je odbio da pruži bilo kakve detalje o planiranim razgovorima. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije upoznato sa francuskim mirovnim planom koji je obelodanio Blumberg, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima da Moskva ne poseduje nikakve informacije o Makronovoj inicijativi.

Ova vest stiže ubrzo nakon Makronovog nedavnog putovanja u Peking, gde je pozvao kineskog lidera Si Đinpinga da „dovede Rusiju k sebi i sve za pregovarački sto“. Pre sastanka, Makron je takođe upozorio da bi „svako ko pomaže agresoru bio saučesnik u kršenju međunarodnog prava“.

Medijski izveštaji sugerišu da su Makronovi pokušaji da izvrši pritisak na Sija da osudi ruske akcije u Ukrajini na kraju bili neuspešni.

Nakon njihovog razgovora u Velikoj sali naroda, kineski lider je ponovio da Kina nastavlja da poziva na mirovne pregovore i pozvao na poštovanje „razumnih bezbednosnih zabrinutosti“ i Rusije i Ukrajine.

Tokom njihovog sastanka, Makron je govorio skoro duplo duže od Si, i skrenuo je sa zahtevima da Kina osudi „rat koji je Rusija vodila protiv Ukrajine“. Prema Politico-u, Si je „izgledao nestrpljiv i iznerviran” dok je Makron govorio, a „nekoliko je duboko uzdahnuo” kada je Ukrajina došla.

Kineska vlada je kritikovala Rusiju koja šalje trupe u Ukrajinu, ali se složila sa argumentom da širenje NATO-a u Evropi i odbijanje da se poštuju ruske crvene linije leže u srcu sukoba. Peking je više puta pozivao Moskvu i Kijev da što pre uđu u mirovne pregovore.