Nemačka će koristiti cevi Severnog toka 2 za izgradnju LNG terminala

Nemačka će koristiti cevi Severnog toka 2 za izgradnju LNG terminala

Cevi namenjene za gasovod Severni tok 2 biće iskorišćene za izgradnju planiranog terminala za tečni prirodni gas u blizini nemačkog ostrva Rigen.

Portparolka Ministarstva ekonomije u Berlinu potvrdila je da je nemačka vlada kupila cevi namenjene za gasovod

„Ne možemo da damo nikakve informacije o broju cevi i ceni, pošto su ugovori klasifikovani kao poverljivi“, saopštilo je ministarstvo.

Kako prenose nemački mediji, kupljeno je nekoliko hiljada cevi.

Prema preliminarnim informacijama vlade Meklenburg-Zapadnog Pomeranija, cevi Severnog toka 2 ukupne dužine 60 kilometara nalaze se na ostrvu Rigen.

Ministarstvo je naglasilo da su sva pitanja u vezi sa sankcijama razjašnjena sa prodavcem, Severnim tokom 2 AG. Pored toga, pojašnjeno je da li će biti otkupljena i dokumentacija, merni podaci i stručna mišljenja u vezi sa gasovodom.

Nemačka želi da izgradi plutajući LNG terminal u blizini ostrva Rigen u Baltičkom moru. Pretpostavlja se da će ovaj objekat pomoći da se obezbedi snabdevanje Nemačke gasom, pošto ona više ne dobija gas iz Rusije.

Podsetimo, krajem septembra 2022. godine došlo je do četiri curenja na dve linije gasovoda Severni tok u Baltičkom moru u blizini obale danskog ostrva Bornholm. Istraga je otkrila da je cevovod detonirao podvodni eksploziv, ali ostaje nejasno ko stoji iza eksplozija.

Istovremeno, u zapadnim medijima su se u martu pojavili materijali koji sugerišu da bi iza eksplozije gasovoda Severni tok u Baltičkom moru mogle da stoje nevladine grupe, među kojima bi mogli biti i Rusi i Ukrajinci.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nije umešana u eksplozije koje su se dogodile u septembru na kracima ruskog gasovoda „Severni tok“ i ponudio da se analizira kojim igračima bi moglo biti potrebno takvo curenje informacija.