Ogromno klizište zatrpalo kamione, usmrtilo 2 osobe u Pakistanu

Ogromno klizište zatrpalo kamione, usmrtilo 2 osobe u Pakistanu

Ogromno klizište pogodilo je ključni autoput u severozapadnom Pakistanu u blizini pograničnog grada Torkama u utorak pre zore, zatrpavši dvadesetak kamiona i ubivši najmanje dve osobe, saopštili su zvaničnici.

Bilo je nejasno koliko je ljudi nestalo i koliko se strahovalo zatrpano ispod klizišta.

Policijski zvaničnik Išrat Kan rekao je da desetine vatrogasaca i spasilaca pokušavaju da spasu vozače kamiona i druge ljude pogođene klizištem u blizini avganistanske granice. Zvaničnici su rekli da je klizište izazvala munja usred kiše.

Najmanje jedan kamion se zapalio kada ga je udario grom, saopštili su spasioci.

Povređeni su prevezeni u obližnju bolnicu, dodao je Kan. Volonteri su se takođe pridružili potrazi za preživelima dok su vlasti slale tešku mašineriju u Torkam da pokušaju da uklone ogromno klizište, rekao je Kan.

Bilal Faizi, portparol državne spasilačke službe, rekao je da su dva tela izvučena, a osam osoba je takođe povređeno.

„Spasioci su veoma oprezni jer postoji mogućnost još jednog klizišta, ali rizikuju svoje živote kako bi izvukli one za koje se plaše“, rekao je on.

Granični prelaz Torkam je ključna trgovinska ruta između Pakistana i Avganistana i lokacija na kojoj klizišta često blokiraju autoputeve, posebno u planinskim oblastima. To je takođe glavna trgovinska ruta između Pakistana i centralnoazijskih država.

Prošlog leta, u razornim poplavama izazvanim monsunskim kišama u Pakistanu je poginulo 1.739 ljudi.