Adobe dodaje generativne AI alate u svoj softver za uređivanje videa

Adobe dodaje generativne AI alate u svoj softver za uređivanje videa

Adobe Inc je u ponedeljak saopštio da planira da uvede nove funkcije veštačke inteligencije (AI) u svoj softver za uređivanje video zapisa koji koristi filmska i televizijska industrija, prenosi Rojters.

Alati će omogućiti video urednicima da rade stvari kao što su promene osvetljenja na snimku od podneva do zalaska sunca ili generišu pozadinsku muziku samo ukucavanjem nekoliko reči teksta da bi sistemu rekli šta da radi. Alati se zasnivaju na novom sistemu pod nazivom Adobe Firefly koji je kompanija predstavila prošlog meseca za generisanje fotografija i teksta.

Adobe je na talasu interesovanja za generativnu veštačku inteligenciju podstaknutu aplikacijama OpenAI-a koji podržava Microsoft i Stability AI koje omogućavaju korisnicima da kreiraju nove slike sa samo nekoliko reči opisa. Ali nakon što je Getti Images tužio Stabiliti AI navodeći da je startup zloupotrebio Gettijeve slike zaštićene autorskim pravima u obuci svog AI sistema, pravna pitanja su zamaglila da li se rezultati takvih AI sistema mogu koristiti u komercijalnom radu.

Adobe, jedan od najvećih dobavljača softvera za vizuelne i video umetnike, obećava svojim klijentima da će rezultati njegovog Firefly sistema biti na sigurnom zakonskom osnovu za komercijalnu upotrebu.

Novi Adobe video alati će omogućiti korisnicima da kažu sistemu veštačke inteligencije da pročita skriptu, a zatim automatski generiše storiboard za gotov komad, čak će preporučiti neke od snimaka za grubi rez priče. Za reklamnu industriju, sistem će uključiti funkcije koje mogu da snimaju i generišu različitu pozadinu i scenografiju za prikazivanje reklame u različitim zemljama.

„Sa jednim dugmetom možemo da generišemo 1.000 verzija istog videa koji su lokalizovani“, rekao je za Rojters Ivo Manolov, potpredsednik Adobe-a za digitalne i video audio ponude preduzeća.

Adobe trenutno testira sistem i planira da objavi video alate kasnije ove godine.