Lavrov: Rusija je zainteresovana za okončanje rata „što je pre moguće“

Lavrov: Rusija je zainteresovana za okončanje rata „što je pre moguće“

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija zainteresovana da što pre okonča ono što on naziva sukobom u Ukrajini, prenosi CNN.

Napominje se da je Lavrov takođe zahvalio brazilskim kolegama na „odličnom razumevanju” situacije u Ukrajini, dodajući da je Rusija zahvalna na „želji Brazila da doprinese” traženju rešenja.

Brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira pozvao je na stvaranje grupe nacija koje će služiti kao posrednici u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

„Ponovio sam stav Brazila u doprinosu mirnom rešenju sukoba, podsećajući na manifestacije predsednika Lule u traženju formiranja grupe prijateljskih zemalja koje će posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine“, rekao je Vijera.

Vieira je takođe kritikovao sankcije Rusiji, tvrdeći da one štete globalnoj ekonomiji, posebno u nerazvijenim ekonomijama, od kojih se mnoge još nisu u potpunosti oporavile od pandemije.

Kako je saopšteno, brazilski predsednik Lula da Silva pozvao je svet da stvori analog G20 za okončanje rusko-ukrajinskog rata kako bi se spasila svetska ekonomija. Takođe je pozvao SAD da prestanu da „podstiču rat“ u Ukrajini.

Ranije je Lula da Silva ponudio Ukrajini da ustupi Krim Rusiji radi okončanja rata. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odgovorilo je da Ukrajina ne rasprodaje svoje teritorije i da ne vidi razlog da ustupi ni centimetar ukrajinske zemlje.