Ministri G7 kritikuju rusku „nuklearnu retoriku“, pozivaju Kinu da poboljša ponašanje

Ministri G7 kritikuju rusku „nuklearnu retoriku“, pozivaju Kinu da poboljša ponašanje

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam bogatih nacija osudili su u utorak nedavne razgovore Rusije o stacioniranju nuklearnog oružja u Belorusiji kao „neprihvatljive“ i pozvali Kinu da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice, prenosi Rojters.

Komentari u saopštenju, koji obeležavaju završetak trodnevnog sastanka u japanskom letovalištu Karuizava, naglašavaju kako su dvostruka pitanja ruske vojne intervencije i strahovanja od slične akcije Kine protiv Tajvana, bili u fokusu skupa.

„Neodgovorna nuklearna retorika Rusije i njena pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja u Belorusiji su neprihvatljivi“, rekli su ministri.

„Svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Rusije imala bi teške posledice.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca rekao da će Rusija postaviti takozvano taktičko nuklearno oružje manjeg dometa na teritoriji svog suseda. Moskva kaže da joj je ovaj potez nametnuo širenje vojnog saveza NATO-a ka ruskim granicama.

To je bio prvi put da je Rusija rekla da će postaviti nuklearno oružje na teritoriju druge zemlje od kraja Hladnog rata pre tri decenije, i činilo se da podiže ulog, barem simbolično, u sve intenzivnijem sukobu sa Zapadom oko rata u Ukrajini.

Ministri su rekli da su ponovili svoj poziv Kini da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice, slažući se da su mir i bezbednost u Tajvanskom moreuzu kritični i da se protive militarizaciji Južnog kineskog mora od strane Pekinga.