Istraživači razvijaju brzi test na salmonelu kako bi poboljšali sigurnost

Istraživači razvijaju brzi test na salmonelu kako bi poboljšali sigurnost

Istraživači sa Univerziteta Mekmaster razvili su brz i jeftin test za kontaminaciju salmonelom u piletini i drugoj hrani — onaj koji je lakši za upotrebu od kućnog COVID testa.

Test, opisan u novom radu u časopisu Angevandte Chemie International Edition, mogao bi poboljšati sigurnost hrane, smanjiti troškove obrade svježe živine i druge hrane i pomoći u ograničavanju širokog povlačenja na serije koje su posebno identifikovane kao kontaminirane.

Istraživači su pokazali da test daje tačne rezultate za sat ili manje bez potrebe za dodatnom opremom ili izvorom napajanja, u poređenju sa današnjim praćenjem kroz laboratorijske kulture, kojima je potreban najmanje ceo dan da bi se dobili rezultati.

Kada se jednom poveća i učini dostupnim komercijalno, novi test bi mogao biti značajna blagodat za prerađivače živine, za koje je salmonela među najznačajnijim rizicima od kontaminacije. Test bi takođe bio koristan za obezbeđivanje bezbedne obrade druge hrane koja je posebno osetljiva na salmonelu, kao što su jaja, mlečni proizvodi i mlevena govedina.

Jedan veliki prerađivač živine svake godine obavlja desetine hiljada laboratorijskih testova na salmonelu. Smanjenje ili čak eliminisanje potrebe za laboratorijskim kulturama preko noći predstavljalo bi značajne uštede i olakšalo bi prepoznavanje kontaminacije ranije u procesu. Istraživači sa Univerziteta McMaster demonstriraju i objašnjavaju svoj novi laboratorijski test za kontaminaciju salmonelom. Zasluge: Univerzitet McMaster

„Svako ga može koristiti u okruženju gde se priprema, obrađuje ili prodaje hrana“, kaže koautor Jingfu Li, profesor biohemije i hemijske biologije koji vodi Mekmasterovu istraživačku grupu funkcionalnih nukleinskih kiselina. „Postoji balans između cene, pogodnosti i potrebe. Ako je jeftin, pouzdan i lak, zašto ga ne iskoristiti?“

Zaštita javnosti od salmonele je visoki prioritet za proizvođače hrane, trgovce na malo i regulatore, pošto je salmonela jedan od najčešćih i ozbiljnih oblika infekcije koje se prenose hranom, izazivajući 155.000 smrtnih slučajeva širom sveta svake godine.

Ono što čini da test funkcioniše je novi molekul sintetičke nukleinske kiseline, razvijen u McMasteru. Za test, molekul je u sendviču između mikroskopskih čestica kao što je zlato.

Test platforma oblaže unutrašnjost vrha pipete i počinje da radi kada se tečni uzorak hrane koja se testira uvuče u epruvetu.

Ako su prisutne bakterije salmonele, one seku kroz čestice, omogućavajući molekulu da pobegne.

Kada se rastvor ispusti na papirnu test traku, prisustvo salmonele pokazuje se kao vidljiva nijansa crvene, zahvaljujući novom obliku biosenzora, koji je takođe kreirao McMaster tim. Što je veća koncentracija salmonele, to je svetlija boja.

„Korišćenje ovih testova je lakše nego korišćenje COVID testa, što mnogi ljudi već rade“, kaže koautor Karlos Filipe, predsednik Mekmasterovog odeljenja za hemijsko inženjerstvo. „Da bi ovo bilo što efikasnije i korisnije, mora biti lako za korišćenje.

Nova tehnologija je razvijena uz podršku neprofitne istraživačke organizacije Mitacs i Toiota Tsusho Canada Inc., indirektne podružnice Toiota Tsusho Corporation u Japanu, koja planira da razvije inovaciju za komercijalnu upotrebu.

Istraživanje je deo tekućih, širih napora da se McMaster i njegov Globalni Nekus za pandemije i biološke pretnje uspostave kao centar za razvoj senzora u realnom vremenu, materijala koji odbijaju patogene i drugih proizvoda koji poboljšavaju bezbednost hrane.

„Ovo nam je veoma važno u razvoju našeg programa testiranja hrane“, kaže koautor Tohid Didar, vanredni profesor Mašinskog inženjerstva i kanadske istraživačke katedre za nano-biomaterijale. „Biti u mogućnosti da napravite test koji je i jednostavan za korišćenje i koji proizvodi lako vidljivu boju u roku od sat vremena je značajno.“

Li, Didar i Filipe su autori rada sa postdoktorskim istraživačem Jiuking Li, Ph.D. student i Vanier Scholar Shadman Khan, i naučni saradnik Jimmi Gu.

Smanjenje bolesti i rasipanja hrane u skladu je sa vrednostima Toiote Tsusho Canada, objasnio je predsednik Toiote Tsusho Canada Inc. Grant Tovn.

„Naš cilj je da pomognemo da se dokazano istraživanje iz laboratorije prenese na tržište, gde može da koristi društvu“, kaže Taun. „Smanjenje rizika od bolesti uz istovremeno smanjenje bacanja hrane koristiće svima, a Toiota Tsusho Canada vidi ovo kao odličnu priliku.“