Folksvagen planira još 10 EV modela do 2026

Folksvagen planira još 10 EV modela do 2026

Nemački Volksvagen (VW) saopštio je u utorak da planira da uvede još 10 modela električnih vozila (EV) do 2026. godine i da je ostao privržen Kini, preneo je Rojters.

„Kao VW, ostajemo čvrsto posvećeni Kini… Naš vodeći princip je razvoj u Kini, za Kinu punom brzinom“, rekao je Tomas Šafer, izvršni direktor VW putničkih automobila, u utorak, govoreći na sajmu automobila u Šangaju.

Folksvagen, najprodavaniji brend putničkih vozila u Kini decenijama, jedan je od naslijeđenih stranih automobilskih brendova čiji se udio na najvećem svjetskom tržištu automobila smanjuje jer zaostaju za kineskim kolegama u lansiranju električnih automobila. Za 2022., Volksvagen je zabeležio pad prodaje za 3,6% na 3,18 miliona vozila.

U februaru je kineski proizvođač električnih vozila BID nadmašio automobile marke Folksvagen, postavši najprodavaniji brend putničkih automobila u Kini.

Predstavljajući u utorak vrhunski ID.7 EV model, Šafer je rekao da Volksvagen planira da predstavi još 10 EV modela do 2026. godine.

Folksvagen je ranije ove godine saopštio da ima za cilj da ubrza svoje vreme na tržištu za nove modele sa četiri godine na bliže 2,5-godišnjem proseku za svoje kineske kolege, delom tako što će dodatno lokalizovati istraživanje i razvoj za kineske modele.

Šafer je rekao da kompanija mnogo ulaže sa svojim kineskim partnerima u zajedničkom ulaganju u dizajn, proizvodnju, kao i istraživanje i razvoj, dodajući da ima do 2.000 programera u svom centru za istraživanje i razvoj u provinciji Anhui.