Kanadski državni mediji napustili Tviter

Kanadski državni mediji napustili Tviter

Kanadska radiodifuzna korporacija (CBC) objavila je u ponedeljak da „pauzira“ svoju aktivnost na Tviteru nakon što je platforma društvenih medija označila da je CBC finansirana od strane države, uz obrazloženje da to na neki način dovodi u pitanje njihovu uređivačku nezavisnost.

„Naše novinarstvo je nepristrasno i nezavisno. Sugerisati drugačije je netačno. Zbog toga pauziramo naše aktivnosti na Tviteru“, tvitovao je izdanje koje finansira vlada.

„Tviter može da bude moćno oruđe za naše novinare da komuniciraju sa Kanađanima, ali podriva tačnost i profesionalizam posla koji obavljaju da bi dozvolili da se naša nezavisnost lažno opisuje na ovaj način“, rekao je portparol CBC Leon Mar u nedelju uveče. „Shodno tome, pauziraćemo našu aktivnost na našem korporativnom Tvitter nalogu i svim nalozima vezanim za CBC i Radio Kanadu.

CBC je krunska korporacija, u potpunosti u vlasništvu kanadske države. U svojoj godišnjoj analizi za 2021-22, prijavio je da je primio 1,24 milijarde (930 miliona dolara) kanadskih dolara od vladinog finansiranja. Međutim, list insistira da je njegova uređivačka politika potpuno nezavisna od vlade i da se rukovodi samo „javnim interesom“.

Mar je tvrdio da Tviterova sopstvena politika definiše medije koje finansira vlada kao one u kojima vlasti „mogu imati različite stepene učešća vlade u uređivačkom sadržaju“, što „očigledno nije slučaj sa CBC/Radio Canada“.

Lider opozicione Konzervativne partije Pjer Poljevr reagovao je na etiketiranje CBC-a na Tviteru: „Sada ljudi znaju da je to [kanadski premijer Džastin] Trudo propaganda, a ne vest“.

Prošle nedelje, Poilievre je pozvao vlasnika Tvitera Elona Maska da doda etiketu emiteru, rekavši da je to potrebno da zaštiti Kanađane od „dezinformacija i manipulacije od strane državnih medija“. Opisivanje CBC-a kao finansiranog od strane vlade je činjenica, rekao je političar, „a Kanađani zaslužuju činjenice“.

Bojkot CBC-a na Tviteru odražava akcije dva američka medija, Nacionalnog javnog radija (NPR) i Javnog radiodifuznog servisa (PBS). Obojica su prestali da tvituju prošle nedelje, kao odgovor na to što su označeni kao finansirani od strane vlade.

PBS je takođe insistirao da je potpuno urednički nezavisan i da je proizveo „sadržaj od poverenja koji sadrži nepristrasno izveštavanje“. Izdavanje nije moglo da tvrdi da nije dobilo vladino finansiranje, jer je 31% njegovih prihoda dolazilo od saveznih, državnih i lokalnih vlasti, dok je još 12% dolazilo od regionalnih javnih emitera i univerziteta, koje je takođe u velikoj meri subvencionisala vlada.

Tviter je prvobitno uveo označavanje medijskih kuća u avgustu 2020, označavajući ruske i kineske medije kao „povezane sa državom“, ali izuzevši zapadne medije kao što su BBC i Glas Amerike (VOA). Kao što su pokazali dokumenti objavljeni nakon Muskovog preuzimanja, platforma je radila ruku pod ruku sa onim što je nekoliko američkih novinara opisalo kao „cenzurno-industrijski kompleks“ vladinih agencija i politički motivisanih nevladinih organizacija.