Antisemitizam raste u trenutnoj američkoj političkoj i društvenoj klimi

Antisemitizam raste u trenutnoj američkoj političkoj i društvenoj klimi

Društvena i politička klima u Sjedinjenim Državama postala je plodno tle za antisemitizam poslednjih godina, navodi se u izveštaju koji su u ponedeljak objavila zagovaračka grupa Anti-Defamation League i Univerzitet u Tel Avivu, prenosi Rojters.

Izražavanje mržnje prema Jevrejima postalo je „uobičajeno i normalizovano“, a povećali su se incidenti nasilja, vandalizma i uznemiravanja Jevreja, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je povezao porast antisemitizma sa trendovima kao što su rastući populizam, politička polarizacija i porast zločina iz mržnje širom zemlje.

U njemu se navodi da su teorije zavere i mržnja koje su nekada bile potisnute na rubove krajnje desnice „provukle u glavni tok političke desnice“.

Verzija „teorije velike zamene“ sakrivena „umerenijim i ne otvoreno antisemitskim jezikom“ široko se proširila u segmentima Republikanske stranke, navodi se u izveštaju, dodajući da je voditelj Foks njuza Taker Karlson takođe dao glas teoriji zavere o njegovom Prikaži.

Teorija zavere neguje uverenje da levičarske i jevrejske elite projektuju etničku i kulturnu zamenu belog stanovništva nebelim imigrantima. Prema ovom uverenju, kabal političke i poslovne elite na vlasti bi zadržale mase zaduženih nebelih.

Karlson je negirao da je antisemit, a Republikanski nacionalni komitet doneo je ranije ove godine rezoluciju kojom se osuđuje antisemitizam.

Izveštaj objavljen u ponedeljak takođe pominje nedavne događaje kao što je bivši predsednik Donald Tramp koji je krajem prošle godine ugostio Nika Fuentesa u svom privatnom klubu na Floridi. Fuentes je poznat po promociji ideje superiornosti bele rase,

Tramp, koji se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine, rekao je da se susret sa Fuentesom dogodio nenamerno dok je večerao sa Jeom, muzičarem koji se ranije zvao Kanje Vest. Prošle godine vam je zabranjen pristup društvenim mrežama zbog antisemitskih primedbi.

U izveštaju se takođe navodi da je političko levo krilo guralo antisemitizam i lažno navodeći da Jevreji imaju previše moći i bogatstva da bi se suočili sa rasizmom i diskriminacijom.

Više od 3.600 antisemitskih incidenata zabeleženo je u Sjedinjenim Državama 2022. godine, više nego bilo koje godine otkako je Anti-klevetna liga počela da prati ovo pitanje 1979. godine.