Tuniski islamistički vođa priveden zbog tenzija

Tuniski islamistički vođa priveden zbog tenzija

Uticajni tuniski islamistički lider Račed Ganuči priveden je u ponedeljak posle policijske pretrese, saopštio je njegov advokat, prenosi AP.

Potez protiv 81-godišnjeg bivšeg predsednika parlamenta dolazi usred rastućih socijalnih tenzija i produbljivanja ekonomskih problema u Tunisu, mestu rođenja prodemokratskog pokreta Arapskog proleća pre više od jedne decenije.

Ganuči, šef stranke Enahdha, najistaknutiji je kritičar tuniskog predsednika Kajsa Sajeda.

Enahdha je na Tviteru objavio da je Ganuči „odveden iz svoje kuće“ nakon policijske pretrage i rekao da „osuđuje ovaj veoma opasan razvoj događaja“. Njegov advokat Nedžib Čebi rekao je za Asošijeted pres da je Ganuči priveden.

Razlog pritvora nije saopšten. Tuniski mediji javili su da je Ganuči trebalo da bude ispitan zbog video snimka koji kruži internetom u kojem on navodno upozorava na građanski rat.

Ghannouchi je ranije bio priveden zbog ispitivanja zbog sumnje za pranje novca i finansiranje terorizma putem dobrotvorne organizacije. On je negirao počinioce, a njegova stranka kaže da su optužbe politički vođene.

Saied je zatvorio parlament predvođen Enahdom 2021. i od tada je krenuo da konsoliduje vlast usred rastućeg razočaranja javnosti u tunisku demokratiju.