IDF: Uključivanje žena u elitne oružane snage Izraela nije moguće

IDF: Uključivanje žena u elitne oružane snage Izraela nije moguće

Uključivanje žena u elitne oružane snage Izraela nije moguće zbog fizioloških razlika između njih i njihovih muških kolega, saopštile su u ponedeljak Izraelske odbrambene snage (IDF) Visokom sudu pravde zemlje, prema izveštaju Džeruzalem posta.

Stav koji je ID zauzeo dolazi usred zahteva žena da budu razmotrene za pokušaje u jedinicama specijalnih snaga i prati dve odvojene analitičke studije sprovedene poslednjih godina o efikasnosti žena vojnika u određenim jedinicama, kao što je teška pešadija.

Ove analize su otkrile, prema IDF-u, da žene imaju daleko veći rizik od povreda kada su potrebne za obavljanje zadataka koji zahtevaju podizanje teških težina, kao što su ruksaci i veliko vatreno oružje.

Studije su takođe primetile da bi žene bile korisnije u operativnim situacijama sa pešadijskim brigadama, uključujući uloge u jedinicama minobacačkih timova, koje nemaju tako značajne fizičke zahteve.

U podnesku pred sudom, IDF je navela da žene i dalje imaju pravo da se prijave za 669 pozicija u izraelskoj jedinici za specijalne operacije, poznatijoj kao Jedinica Jahalom. IDF je prošlog meseca saopštila da je 12 vojnikinja prošlo uslove za prijem nakon što je prošle godine prvi put otvoren za žene.

Žene u izraelskim borbenim pešadijskim jedinicama moraju imati najmanje 67 kg i biti visoke najmanje 164 cm.

Uprkos ovim ograničenjima, ID je rekao sudu da je oko 90% njenih vojnih pozicija u potpunosti otvoreno za kandidatkinje – sa oko 20% borbenih jedinica u IDF-u trenutno popunjeno ženama. Ovo je, kaže se, rezultat njegove posvećenosti podsticanju žena da se prijave za vojsku.