Bivši meksički predsednik radio je za CIA

Bivši meksički predsednik radio je za CIA

Bivši meksički predsednik Hoze Lopez Portiljo, koji je vodio zemlju od 1976. do 1982. godine, bio je imovina Centralne obaveštajne agencije (CIA), prema novoj grupi dokumenata sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti koje je objavio Nacionalni arhiv SAD.

Među papirima, koji se odnose na istragu CIA-e o ubistvu predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine, bio je i memorandum sa sastanka agenata CIA-e 29. novembra 1976. godine.

U razgovorima, zvaničnik američke obaveštajne službe Bil Sturbits obavestio je svoje kolege da će „Meksiko uskoro imati novog predsednika, čoveka koji je kontrolisao vezu već nekoliko godina“.

Lopez Portiljo nije poimenično pominjan u memorandumu, ali je sastanak održan samo nekoliko dana pre nego što je on zvanično preuzeo predsedavanje.

On se kandidovao za funkciju ranije te godine kao jedini kandidat Institucionalne revolucionarne partije, koja je vladala zemljom od 1929. do 2000. Lopez Portiljo je umro 2004. u 83. godini.

Sastanak opisan u memorandumu bio je posvećen očekivanom objavljivanju sredinom decembra 1976. papira iz istrage CIA-e protiv Li Harvija Osvalda – čoveka osuđenog za ubistvo JFK-a. Osvald je posetio Meksiko neposredno pre nego što su u Dalasu ispaljeni smrtonosni hici, a američka obaveštajna služba je potom sprovela opsežnu operaciju praćenja i prisluškivanja telefona u zemlji.

Vlasti su zaključile da je veteran marinaca pucao u predsednika sa prozora na šestom spratu u obližnjoj zgradi dok je predsednička kolona vozila prolazila. Osvald je negirao optužbe, rekavši medijima da je on „slatkiša“. Ubijen je dva dana nakon ubistva JFK-a dok je bio u policijskom pritvoru. Osvaldov ubica, Džek Rubi, osuđen je na smrt, ali je preminuo od raka pluća dok je bio u zatvoru.

Turbits je tokom sastanka 1976. rekao da se od novog meksičkog lidera „može očekivati da ne gleda blagonaklono na publicitet tog odnosa“ sa CIA-om, navodi list sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Lopez Portiljo je četvrti bivši meksički predsednik na listi američkih obaveštajnih službi. Ostali su Luis Echeverria, koji je bio na funkciji između 1970. i 1976. godine, Gustavo Diaz Ordaz (1964-1970) i Adolfo Lopez Mateos (1958-1964).