Napredak u potrazi za lečenjem alopecije areate za adolescente

Napredak u potrazi za lečenjem alopecije areate za adolescente

Prema kliničkom ispitivanju koje je vodio Jejl, lek za koji je utvrđeno da efikasno leči kožnu bolest alopeciju areatu kod odraslih takođe je uspešan u lečenju adolescenata.

Alopecia areata je autoimuna bolest koju karakteriše iznenadni, često unakaženi gubitak kose. To je drugi najčešći uzrok gubitka kose, koji pogađa oko 7 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama.

Novi oralni lek proučavan u kliničkom ispitivanju, inhibitor Janus kinaze (JAK) poznat kao ritlecitinib, razvio je Pfizer. Drugi JAK inhibitori, klasa lekova koji su prvobitno korišćeni za lečenje reumatoidnog artritisa i određenih poremećaja krvi, odobreni su za lečenje niza teško izlečivih bolesti kože, uključujući alopeciju areatu, nakon više od decenije istraživanja koje je vodio dermatolog sa Jejla dr. Brett King.

Prošle godine, američka Uprava za hranu i lekove odobrila je upotrebu JAK inhibitora baricitiniba za lečenje teške alopecije areate – ali samo kod odraslih. King, koji je bio vodeći istraživač u tim naporima, takođe je predvodio trenutnu studiju sa ritlecitinibom.

„Ovaj novi rad je ogroman napredak u lečenju alopecije areate jer je kliničko ispitivanje uključivalo i adolescente pored odraslih“, rekao je King, vanredni profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Jejla i prvi autor nove studije, koja je objavljena u The Lancet . „Pošto alopecija areata često pogađa decu i adolescente, revolucionarno je unaprediti lek koji pokazuje sigurnost i efikasnost u lečenju mlađih pacijenata.

Ispitivanje faze 3 pratilo je 718 pacijenata—uključujući više od 100 pacijenata adolescenata—u 118 bolnica i klinika u 18 zemalja. Svi učesnici, bez obzira na godine, imali su najmanje 50% gubitka kose na skalpu zbog alopecije areate.

Nakon 24 nedelje upotrebe ritlecitiniba, mnogi pacijenti su doživeli potpuni ili skoro potpuni ponovni rast kose na glavi, pokazalo je istraživanje. Uz nastavak upotrebe ritlecitiniba tokom dodatne 24 nedelje, više pacijenata je postiglo ponovni rast kose. Lek je dobro tolerisan kod pacijenata tokom studije.

Značajno je, rekao je King, da su rezultati bili dosledni među svim starosnim grupama, uključujući mlađe pacijente.

„Alopecija areata često izaziva ogromnu patnju, kako za odrasle tako i za decu“, rekao je King. „Biti dete je dovoljno teško i ovako, pa zamislite kako je biti dete sa velikim ćelavim tačkama, možda bez obrve, možda bez ikakve dlake. To može biti kažnjavanje.“

King je primetio da je mlada devojka sa teškom alopecijom areatom nedavno sebi oduzela život jer su je maltretirali u školi. „Ne želimo da se to ikada ponovi“, rekao je on. „Moramo da učinimo sve što možemo da osiguramo da se to ne dogodi, a jedan deo toga je unapređenje lekova za preokretanje bolesti. Ova studija ritlecitiniba je veliki korak u tom pravcu.“

Dugoročna studija ritlecitiniba za lečenje alopecije areate je u toku.