Članice G7 nastoje da istisnu Moskvu sa tržišta nuklearne energije

Članice G7 nastoje da istisnu Moskvu sa tržišta nuklearne energije

Pet članova grupe G7 formiralo je savez sa ciljem da blokira Rusiju sa međunarodnog tržišta nuklearne energije. SAD, Velika Britanija, Kanada, Japan i Francuska postigle su sporazum na marginama sastanka G7 u Saporu, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je u nedelju podelila britanska vlada.

Prema sporazumu, savezničke zemlje su obećale da će koristiti odgovarajuće resurse i sposobnosti civilnog nuklearnog energetskog sektora svake države da „osiguraju bezbedno snabdevanje uranijumskim gorivom kroz razvoj zajedničkih lanaca snabdevanja koji izoluju Rusiju“.

U dokumentu se dalje navodi da su pet zemalja „identifikovale potencijalne oblasti saradnje na nuklearnim gorivima kako bi podržale stabilno snabdevanje gorivima za operativne reaktorske flote danas, omogućile razvoj i upotrebu goriva za napredne reaktore sutrašnjice i postigle smanjenje zavisnost od ruskih lanaca snabdevanja“.

„Zajedno, današnje obaveze G7 zadaju udarac Rusiji, pokazujući međunarodnu odlučnost da Putina dalje izoluje na međunarodnom planu“, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Britanski sekretar za energetsku bezbednost Grant Šaps izjavio je da je Velika Britanija bila „u samom srcu globalnih napora da se podrži Ukrajina“ i „porazi Putin“, dodajući da je najnoviji sporazum „sledeći vitalni korak, ujedinjenje sa drugim zemljama kako bi se Putinu pokazalo da Rusija više nije dobrodošla.”

Taj potez dolazi nakon što je prošle nedelje otkriveno da brojne zemlje EU takođe planiraju da smanje svoje oslanjanje na ruski uranijum tako što će se okrenuti Kazahstanu za snabdevanje, navodi Blumberg.

Rusija se smatra jednim od najvećih svetskih proizvođača uranijuma. Međutim, nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini pre više od godinu dana, brojne zemlje pokušavaju da smanje svoju zavisnost od ruskih snabdevanja. Ovo uključuje SAD, koje su najveći svetski potrošač uranijuma.

Dok je Vašington uveo niz ograničenja na uvoz ruske energije, ove sankcije tek treba da budu usmerene na uranijum, uprkos pritiscima američkih senatora da uvedu embargo na uvoz. U međuvremenu, stručnjaci iz oblasti nuklearne energije upozorili su da bi svaki prekid u isporuci ruskog uranijuma „uzdrmao“ tržište i prouzrokovao „pritisak na povećanje“ cena.