Italija sprovodi mere protiv migranata koji stižu do njenih obala

Italija sprovodi mere protiv migranata koji stižu do njenih obala

Italijanska desničarska vlada nastavila je sa planovima za suzbijanje migranata koji su u ponedeljak stigli na stotine u sicilijansku luku nakon spasavanja obalske straže. Na desetine drugih ukrcano je na dobrotvorni čamac sa broda koji nije sposoban za plovidbu kojim su upravljali šverceri, dok su drugi izašli na obalu bez pomoći.

Senat bi ove nedelje trebalo da preuzme predlog zakona koji je predložila vlada krajnje desničarskog premijera Đorđa Melonija koji ima za cilj da oteža migrantima da dobiju privremenu dozvolu za boravak u Italiji.

Koalicioni saveznik Mateo Salvini, koji predvodi stranku Lige protiv migranata, želi da zemlja eliminiše status poznat kao „posebna zaštita“ za mnoge od desetina hiljada migranata koji su godinama dolazili na obalu Italije na brodovima krijumčara. iz Libije, Tunisa, Turske i drugih mesta.

Taj status omogućava migrantima za koje je malo verovatno da će dobiti status izbeglice da ostanu u Italiji dve godine, do obnove. Za to vreme mogu legalno da rade i iznajmljuju stanovanje.

Salvini tvrdi da mogućnost „posebne zaštite“ deluje kao „faktor privlačenja“ u podsticanju migranata da napuste svoje domovine u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji. Mnogi migranti beže od siromaštva ili nedostatka pristojnih poslova u podsaharskoj Africi, severnoj Africi, Pakistanu, Bangladešu i Egiptu.

Dok je Meloni rekla da bi volela da se taj status eliminiše, poslanici iz druge koalicione stranke, konzervativne Force Italije Silvija Berluskonija, nagovestili su da bi mogli da se zalažu za smanjenje tog vremena sa dve godine na šest meseci.

„Nije toliko pitanje brojki, već (slanja) signala ozbiljnosti koji želimo da damo“, rekao je Mauricio Gaspari, istaknuti senator Forca Italia, u ponedeljak u Korijere dela Sera.

Broj migranata koji stižu ovog proleća neumitno je rastao.

Čamac obalske straže sa oko 200 migranata ušao je u luku Katanija na Siciliji u ponedeljak rano ujutru. Oni su bili među oko 600 migranata koje je spasila obalska straža tokom vikenda u malteškom sektoru traganja i spasavanja na Mediteranu. Godinama su humanitarne grupe žalile da malteške vlasti često ignorišu pozive u pomoć sa brodova za migrante koji su zaronili.

Ostali su stigli u Kataniju u nedelju kasno uveče na brodu kojim upravlja Fronteks, agencija za zaštitu granica Evropske unije.

Takođe u nedelju, italijanski pomorski brod dovezao je oko 300 spašenih migranata u drugu sicilijansku luku, Augusta, javili su italijanski mediji.

Na obalu ostrva Lampeduza nakon spasavanja od strane humanitarnog broda tokom vikenda izašlo je 55 migranata. Odvojeno, stanovnici tog malog turističkog i ribarskog ostrva, bliže Tunisu nego italijanskom kopnu, uočili su nekoliko migranata, koji su očigledno bez potrebe za spasavanjem stigli na Lampeduzu, kako šetaju po plaži.

Do nedelje uveče, centar koji pruža sklonište za migrante na Lampeduzi imao je skoro 800 ljudi, što je skoro duplo veći kapacitet. Migranti se tamo smeštaju pre nego što budu prebačeni na drugo mesto u Italiji dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju. Vladine vlasti su se dogovarale da trajekti odvezu neke od ljudi na Siciliju ili na kopno kako bi pomogli u ublažavanju prenatrpanosti.

Melonijeva vlada je prošle nedelje proglasila šestomesečno vanredno stanje kako bi pomogla u suočavanju sa prilivom migranata, uglavnom skraćivanjem vremena koje je potrebno za finansiranje ili podizanje novih centara za smeštaj ili repatrijaciju za one koji gube zahtev za azil.

Do ponedeljka je otprilike 33.000 migranata stiglo u godini do danas, u poređenju sa oko 8.500 u istom periodu u svakoj od poslednje dve godine.

U nedelju je dugogodišnji zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova, Valerio Valenti, koji vodi kancelariju za imigraciju, izabran za komesara koji vodi reagovanje u vanrednim situacijama. Guverneri četiri regiona na čelu sa levicom odmah su odbili da podrže imenovanje, ukazujući da neće raditi sa bilo kakvim njegovim planovima za otvaranje novih centara za smeštaj ili repatrijaciju.

Među regionima je Emilija-Romanja, koja je prihvatila najveći broj migranata u Italiji posle Lombardije, još jednog severnog regiona.

Kako će njihovo odbijanje uticati na Valentijevu efikasnost nije odmah bilo jasno.