Slovačka privremeno obustavlja uvoz žitarica iz Ukrajine

Slovačka privremeno obustavlja uvoz žitarica iz Ukrajine

Premijer Slovačke Eduard Geger rekao je da njegova zemlja privremeno obustavlja uvoz žitarica i niza drugih proizvoda iz Ukrajine.

„Slovačka će privremeno obustaviti uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine“, napomenuo je Geger.

Prema njegovim rečima, sastanak radne grupe na ovu temu biće održan 17. aprila. Geger je obećao da će kasnije izvestiti o rezultatima sastanka.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede Slovačke naložilo je 13. aprila da se zabrani prerada žitarica uvezenog iz Ukrajine, kao i prodaja ukrajinskih proizvoda od žitarica na domaćem tržištu.

Poljska vlada je 15. aprila odlučila da zabrani uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine do 30. juna kako bi zaštitila poljski poljoprivredni sektor. Mađarska je 16. aprila objavila i privremenu zabranu uvoza žitarica i uljarica iz Ukrajine.

Istovremeno je saopšteno da će se ministri poljoprivrede Ukrajine i Poljske sastati u ponedeljak na teritoriji Poljske kako bi potpisali sporazum o daljem izvozu ukrajinskog žita, što izaziva prilično nezadovoljstvo poljskih poljoprivrednika.

O tome kako je izvoz ukrajinskog žita izazvao napetost u odnosima Ukrajine i Poljske „EvroPravda“ je u članku „Opasno žito“ govorila. Pročitajte i: Pouke iz žitne krize: kako Ukrajina treba da odgovori na proteste poljoprivrednika EU.