Pronađena olupina helikoptera japanske vojske sa pet tela

Pronađena olupina helikoptera japanske vojske sa pet tela

Helikopter UH60, poznat kao Black Hawk, nestao je sa radarskih ekrana u blizini ostrva Mijako prošlog četvrtka.

Plutajući ostaci za koje se veruje da su delovi helikoptera primećeni su tokom operacije potrage i spasavanja koja je u toku. Transportni helikopter sa četiri lopatice i dva motora koji koriste Japanske kopnene snage samoodbrane (GSDF) nestao je nešto pre 16:00 po lokalnom vremenu (07:00 GMT) 6. aprila.

Japanska novinska agencija Kjodo njuz izveštava da je tela otkrio ronilac na dnu okeana. Izvještava da je tačan uzrok nesreće nepoznat, ali se vjeruje da je slučajno. Viši komandant kopnenih snaga za samoodbranu, general-potpukovnik Juiči Sakamoto, bio je među onima koji su bili u letu.

Premijer Fumio Kišida u ponedeljak je izrazio „najdublje žaljenje“ zbog smrti u ponedeljak i obećao da će učiniti sve za pronalazak ostalih članova posade „kako bi oni koji su svoje živote posvetili odbrani zemlje mogli da se vrate u njihove porodice što je pre moguće, dok mi nastavljamo sa našim naporima da pronađemo uzrok nesreće.“

Zvaničnici proučavaju načine za podizanje aviona kako bi pronašli uzrok pada.

Pronađeni su neiskorišćeni čamac za spasavanje, vrata i drugi delovi za koje se veruje da su iz helikoptera, ali vojska je imala problema da locira letelicu u dubokom moru bogatom koraljima.

Japan agresivno jača svoju odbrambenu sposobnost na svojim jugozapadnim ostrvima kao odgovor na sve snažnije vojne aktivnosti Kine u regionu, uključujući i blizu Tajvana.

Helikopter je bio stacioniran u ključnoj vojnoj bazi u prefekturi Kumamoto na južnom glavnom japanskom ostrvu Kjušu, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Jedan od 10 članova posade bio je general-potpukovnik Juiči Sakamoto, koji je upravo unapređen u komandanta divizije krajem marta.

Vojska je saopštila da je helikopter imao rutinsku bezbednosnu inspekciju krajem marta. Nikakva abnormalnost nije pronađena tokom njegovog kasnijeg probnog leta niti tokom njegovog putovanja od matične baze Kumamoto do ostrva Mijako, oko 1.800 kilometara jugozapadno od Tokija.

Japan je 1999. godine počeo da primenjuje Black Hawk, dvomotorni, četvorokraki helikopter koji je razvio američki proizvođač Sikorski Aircraft, a proizvela Mitsubishi Heavy Industry, za brzo reagovanje, nadzor i misije pomoći u katastrofama.