Nalet strep A infekcija, uključujući i opasniji tip, pogodio je Dansku od 2022

Nalet strep A infekcija, uključujući i opasniji tip, pogodio je Dansku od 2022

Tokom zimske sezone 2022-2023 Danska je doživela porast infekcija izazvanih streptokokom grupe A (GAS), uključujući i opasnije, invazivne vrste infekcija (iGAS). Incidencija iGAS-a je najveća među starijim osobama, ali najveći relativni porast u odnosu na prethodne sezone zabeležen je kod dece.

Nakon sprovođenja mera zaključavanja radi sprečavanja širenja COVID-19 u martu 2020. godine, smanjen je broj invazivnih infekcija izazvanih GAS-om, uključujući i opasnije invazivne vrste (iGAS). Međutim, tokom novembra 2022. godine, sve veći broj ovih infekcija se desio u svim regionima Danske, pri čemu su stope incidencije dostigle tri puta više od nivoa pre zatvaranja u periodu januar-mart 2023. Iako ne postoji politika obaveznog prijavljivanja GAS infekcije u Danskoj, kliničke mikrobiološke laboratorije širom zemlje dostavljaju izolate iGAS-a Statens Serum Institutu (SSI) na dalju karakterizaciju na dobrovoljnoj osnovi.

Od 2018. otprilike 90% svih iGAS slučajeva u Danskoj je predato SSI-u na sekvenciranje celog genoma (VGS). Za period od 2018. do marta 2023., autori su izdvojili ove VGS podatke i sve zapise iz Danske mikrobiološke baze podataka (MiBa) sa GAS-om i iGAS-om dokazanim u kulturi (invazivni GAS koji se definiše kao GAS izolovan iz anatomskog regiona koji treba da bude sterilan). Ponovljeni uzorci od istog pacijenta sa GAS ili iGAS u periodu od 30 dana su isključeni. Potencijalni datum smrti prikupljen je iz danskog sistema civilne registracije.

Incidenca GAS-a kao i iGAS-a značajno je smanjena nakon ograničenja u martu 2020. Incidencija i jednog i drugog je ostala na niskom nivou do oktobra 2022., a zatim je dramatično porasla u decembru 2022., dostižući vrhunac između januara i marta 2023. godine. Incidenca iGAS-a bila je najveća u starosne grupe 65-84 godine (4,0/100,000) i 85+ godina (5,2/100,000). Smrtni slučajevi od iGAS-a u apsolutnim brojevima su se takođe povećali, ali stope smrtnosti slučajeva za sve starosne grupe bile su slične prethodnim sezonama (otprilike 15% ukupno i 30% kod onih od 85 godina i više – stope kod dece su niske i variraju zbog mali apsolutni brojevi).

Sojevi ST28 emm 1 (takođe poznati kao M1) i ST36 emm 12, koji su praktično odsutni od aprila 2020., činili su 53% i 28%, respektivno, iGAS infekcija u 2023. Nova podvarijanta M1 pojavila se 2022. i postao je dominantna podvarijanta 2023. godine, čineći 30% svih iGAS slučajeva. Pored posebnog jezgra genoma, ovu varijantu karakteriše sticanje bakteriofaga koji nosi faktor virulencije SpeC, poznati ključni egzotoksin. Iz početnih analiza, nova M1 podvarijanta ne izgleda da je značajno virulentnija od drugih M1 varijanti koje cirkulišu u Danskoj, međutim, M1 varijante generalno imaju veću verovatnoću da izazovu invazivnu bolest, a iGAS pacijentima zaraženim M1 varijantama češće je potrebna intenzivne nege. Nije nađena značajna razlika u stopama mortaliteta za pojedinačne varijante.

Autori zaključuju: „Od decembra 2022. godine, incidencija iGAS slučajeva u Danskoj je bila neobično visoka, delimično izazvana pojavom nove M1 podvarijante, koja je bila odgovorna za 30% slučajeva iGAS-a u 2023. Iako je veliki procenat od varijanti koje trenutno kruže u Danskoj imaju visok kapacitet virulencije, procenjujemo da je trenutni porast u velikoj meri posledica ekstenzivnog širenja u zajednici, verovatno u kombinaciji sa niskim nivoom imuniteta u opštoj populaciji nakon dve godine izuzetno niske stope incidencije.

Studiju su predstavili Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti (ECCMID 2023, Kopenhagen, 15-18. april), od strane Thor Bech Johannesen-a i Steen Hoffmann-a, Statens Serum Institut, Kopenhagen, Danska, i kolege.