Rezultati karcinoma pluća značajno poboljšani tretmanom zasnovanim na imunoterapiji

Rezultati karcinoma pluća značajno poboljšani tretmanom zasnovanim na imunoterapiji

Režim pre-hirurške imunoterapije i hemoterapije praćen post-hirurškim imunoterapijom značajno je poboljšao stope preživljavanja bez događaja (EFS) i stope potpunog patološkog odgovora (pCR) u poređenju sa samo hemoterapijom za pacijente sa operabilnim karcinomom ne-malih ćelija pluća (NSCLC), prema rezultatima ispitivanja faze III koje su danas predstavili istraživači sa Centra za rak Anderson Univerziteta u Teksasu na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) 2023.

AEGEAN ispitivanje je procenilo durvalumab dat perioperativno, što znači da se terapija daje i pre i posle operacije. Učesnici u ispitivanju primali su ili pre-hirurški (neoadjuvantni) durvalumab i hemoterapiju zasnovanu na platini, a zatim post-hirurški (adjuvantni) durvalumab ili neoadjuvantni placebo i hemoterapiju praćenu adjuvantnim placebom.

Ovo predstavljaju prve predstavljene podatke o prednostima perioperativne imunoterapije za resektabilni NSCLC i doprinose rastućim dokazima koji podržavaju prednosti i neoadjuvantne i adjuvantne imunoterapije za ove pacijente.

„Naš cilj je da povećamo lekove za rak pluća. Tokom decenija istraživanja sa adjuvantnom i neoadjuvantnom hemoterapijom, uspeli smo da povećamo izlečenje za oko 5%“, rekao je glavni istraživač Džon Hejmah, dr, dr. Medicinska onkologija glave i vrata u MD Andersonu. „Samo ova studija ima potencijal da značajno poveća taj procenat i radujemo se još mnogo poboljšanja u budućnosti.“

Od pacijenata koji su primali perioperativni durvalumab, 17,2% je imalo pCR u poređenju sa samo 4,3% onih koji su primali samo hemoterapiju. U prvoj privremenoj analizi EFS-a, sa medijanom praćenja od 11,7 meseci, medijana EFS-a je bila 25,9 meseci u skupini koja je primala placebo, ali još nije bila dostignuta u grupi koja je primala durvalumab.

Ovi podaci odgovaraju 32% manjoj šansi da pacijenti dožive recidiv bolesti, događaje progresije ili smrt sa tretmanom zasnovanim na imunoterapiji u poređenju sa samo hemoterapijom. Približno četiri puta više pacijenata lečenih perioperativnim durvalumabom plus hemoterapijom postiglo je pCR u poređenju sa onima koji su lečeni samo hemoterapijom.

Durvalumab, inhibitor imunološke kontrolne tačke koji cilja na PD-L1, ranije je odobren za lečenje specifičnih pacijenata sa karcinomom žučnih puteva, karcinomom jetre, karcinomom malih ćelija pluća i NSCLC. Trenutno se durvalumab koristi za lečenje pacijenata sa lokalno uznapredovalim, neresektabilnim NSCLC nakon definitivne hemoradioterapije i za pacijente sa metastatskim NSCLC u kombinaciji sa tremelimumabom i hemoterapijom na bazi platine.

Za resektabilni NSCLC, prethodne studije su pokazale neke koristi od upotrebe adjuvantne ili neoadjuvantne imunoterapije, ali Heimach je objasnio da su koristi do sada bile skromne. MD Anderson je angažovan u dugogodišnjim multidisciplinarnim naporima da koristi neoadjuvantne tretmane za poboljšanje ishoda za pacijente. Brojne kliničke studije, kao što su ispitivanja NEOSTAR i NeoCOAST, procenjuju neoadjuvantnu imunoterapiju i nove kombinacije za eliminisanje održivih tumora pre operacije i smanjenje stope recidiva.

Faza III AEGEAN studija je randomizovana, dvostruko slepa, placebom kontrolisana studija za procenu prednosti perioperativnog durvalumaba dodanog hemoterapiji zasnovanoj na platini kod odraslih sa nelečenim stadijumom IIA-IIIB NSCLC. Ukupno 802 pacijenta su randomizirana 1:1 u svaku ruku. Primarne krajnje tačke studije su pCR, koji je procenila centralna laboratorija, i EFS korišćenjem slepog nezavisnog centralnog pregleda.

Pacijenti sa EGFR/ALK mutacijama isključeni su iz modifikovane populacije sa namerom lečenja. Ukupno 740 pacijenata je uključeno u analizu efikasnosti, uključujući 366 na ruci durvalumaba i 374 na grupi koja je primala placebo. Srednja starost učesnika u svakoj ruci bila je 65 godina, a 71,6% su bili muškarci. Pacijenti su bili 53,6% belaca, 41,5% Azijati i 4,9% ostali.

Sve u svemu, tretmani su se dobro tolerisali i neželjeni efekti su bili u skladu sa prethodnim studijama. Istraživači su primetili maksimalnu ocenu 3-4 bilo koji uzrok neželjenih događaja kod 42,3% i 43,4% pacijenata koji su primali durvalumab i placebo, respektivno.

Prednosti i kod pCR-a i kod EFS-a su uglavnom bile konzistentne u unapred definisanim podgrupama pacijenata, a ispitivanje nastavlja sa procenom dugotrajnog EFS-a, kao i preživljavanja bez bolesti i ukupnih ishoda preživljavanja.

„Ova studija pokazuje da kombinacija neoadjuvansa i adjuvansa durvalumaba nudi koristi za pacijente i može imati potencijal da promeni standard nege za pacijente sa resektabilnim karcinomom pluća nemalih ćelija“, rekao je Heimach. „U budućnosti, suočavamo se sa nizom pitanja o tome kako da izgradimo efikasnije režime bez davanja više tretmana nego što je potrebno.“

Heimach je objasnio da buduće studije moraju utvrditi koji pacijenti imaju najviše koristi od neoadjuvantne terapije i možda će moći da izbegnu dalje lečenje, kao i oni koji ostaju pod visokim rizikom od recidiva i mogu zahtevati intenzivnije adjuvantne režime.