Izaslanici G-7 pozivaju na čvrst stav prema kineskoj i severnokorejskoj agresiji

Izaslanici G-7 pozivaju na čvrst stav prema kineskoj i severnokorejskoj agresiji

Diplomate iz Grupe sedam bogatih demokratija bave se dvema velikim brigama u severoistočnoj Aziji, obećavajući oštar stav prema rastućim pretnjama Kine Tajvanu i nekontrolisanim testiranjima raketa dugog dometa Severne Koreje, prenosi AP.

Još jedna velika kriza, ruski rat u Ukrajini, takođe će biti na dnevnom redu u ponedeljak, dok se diplomate okupljaju u ovom japanskom mestu sa termalnim izvorima na drugi dan razgovora koji treba da utrju put za akciju lidera G-7 kada se sastanu sledećeg meseca u Hirošimi .

Za američku delegaciju, sastanak dolazi u ključnom trenutku u odgovoru sveta na invaziju Rusije na Ukrajinu i napore da se izbori sa Kinom, dva pitanja koja ministri G-7 iz Japana, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke, Kanada, Italija i Evropska unija smatraju snažnim izazovima međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima posle Drugog svetskog rata.

Visoki američki zvaničnik koji putuje sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom rekao je novinarima da je cilj Bajdenove administracije za razgovore da ojača podršku Ukrajini, uključujući veliku inicijativu o energetskoj infrastrukturi Ukrajine pokrenutu na prošlogodišnjem skupu G-7 u Nemačkoj, kao kao i da obezbedi kontinuirano pružanje vojne pomoći Kijevu. Pojačavanje kažnjavanja Rusije za sukob, posebno kroz ekonomske i finansijske sankcije kojima je G-7 prvi put zapretila u decembru 2021, pre invazije, takođe će biti prioritet, rekao je zvaničnik.

Ukrajina se suočava sa važnim trenutkom u narednim nedeljama, jer je ruska trenutna ofanziva u velikoj meri zaustavljena i Ukrajina priprema kontraofanzivu. Američki zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti da bi razgovarao o Blinkenovim prioritetima na sastancima iza zatvorenih vrata, rekao je da će se razgovarati o načinima za produbljivanje podrške ukrajinskoj dugoročnoj odbrani i sposobnostima odvraćanja. To bi takođe moglo poboljšati poziciju Kijeva za potencijalne pregovore koji bi mogli okončati sukob pod njegovim uslovima.

Uloga Japana — jedine azijske članice G-7 — kao predsedavajućeg ovogodišnjim razgovorima pruža priliku da se razgovara o koordinisanoj akciji u vezi sa Kinom. Lideri i ministri spoljnih poslova zemalja G-7, nedavno Francuske i Nemačke, nedavno su završili posete Kini, a očekuje se da će diplomate u Karuizavi razgovarati o svojim utiscima o tome gde su Kinezi po brojnim pitanjima, uključujući rat u Ukrajini, sever. Koreje i Tajvana, što je posebno bolna tačka u američko-kineskim odnosima.

Na privatnoj radnoj večeri u nedelju uveče koja je obeležila prvi zvanični sastanak diplomata, japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši pozvao je na nastavak dijaloga sa Kinom o mnogim globalnim izazovima u kojima se učešće Pekinga smatra ključnim. Među kineskim interesima koji su isprepleteni sa interesima bogatih demokratija su globalna trgovina, finansije i klimatski napori.

Ali diplomate takođe žele da se pozabave agresivnijim nedavnim stavom Kine u severoistočnoj Aziji, gde je ugrozila Tajvan, samoupravnu demokratiju koju Peking smatra svojom.

Hajaši je rekao ministrima da spoljne nacije moraju da nastave da „grade konstruktivne i stabilne odnose, istovremeno direktno izražavajući našu zabrinutost i pozivajući Kinu da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice“, navodi se u rezimeu večere iza zatvorenih vrata.

Kina je nedavno poslala avione i brodove da simuliraju opkoljavanje Tajvana. Peking je takođe ubrzano dodavao nuklearne bojeve glave, zauzimajući čvršći stav prema svojim pretenzijama na Južno kinesko more i oslikavajući scenario predstojeće konfrontacije.

Zabrinutost u Japanu se može videti u njegovim naporima poslednjih godina da napravi veliki odstup od svojih principa samoodbrane posle Drugog svetskog rata, radeći na sticanju sposobnosti za preventivne udare i krstareće rakete za suprotstavljanje rastućim pretnjama.

Blinken, najviši američki diplomata, trebalo je da poseti Peking u februaru, ali je putovanje odloženo zbog incidenta kineskog špijunskog balona iznad vazdušnog prostora SAD i tek treba da bude pomereno.

Blinken se nakratko sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem na marginama Minhenskog bezbednosnog foruma, ali su kontakti na visokom nivou između Vašingtona i Pekinga postali retki. Prema tome, Blinken će tražiti uvid od svojih francuskih i nemačkih kolega o njihovoj interakciji sa Kinezima, rekao je visoki američki zvaničnik.

Uprkos indikacijama, posebno komentarima francuskog predsednika Emanuela Makrona, da je G-7 podeljena oko Kine, zvaničnik je rekao da među nacijama G-7 postoji zajednička zabrinutost zbog postupaka Kine. Zvaničnik je dodao da će ministri spoljnih poslova razgovarati o tome kako da nastave sa koordinisanim pristupom Kini.

Severna Koreja je takođe ključna oblast zabrinutosti za Japan i druge susede u regionu.

Od prošle godine, Pjongjang je testirao oko 100 projektila, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje su pokazale potencijal da stignu do kopna SAD i niz drugih oružja manjeg dometa koje prete Južnoj Koreji i Japanu.

Hajaši je „izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog severnokorejskog lansiranja balističkih projektila sa neviđenom učestalošću i na način bez presedana, uključujući lansiranje prethodne nedelje, a ministri spoljnih poslova G-7 oštro su osudili ponovljena severnokorejska lansiranja balističkih projektila“, navodi se u saopštenju. rezime.