Britanski obaveštajci su ukazali na dokaz „svađe“ u Ruskoj Federaciji zbog rata u Ukrajini

Britanski obaveštajci su ukazali na dokaz „svađe“ u Ruskoj Federaciji zbog rata u Ukrajini

Ruski general-pukovnik, komandant Vazdušno-desantnih snaga Mihail Teplinski, kojeg je početkom godine razrešio sa ove funkcije načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, vratio se da učestvuje u ratu u Ukrajini, piše „Evropska istina” pozivajući se na nedeljni pregled obaveštajne zajednice Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Komandant ruskih Vazdušno-desantnih snaga (Vazdušno-desantnog korpusa) Teplinski „vrlo je verovatno da će se vratiti glavnoj ulozi u Ukrajini“, navodi se u pregledu.

„Teplinski će verovatno biti jedan od retkih visokih ruskih generala koje široko poštuju obični vojnici. Njegova nedavna burna karijera ukazuje na jake tenzije između frakcija u ruskom Generalštabu zbog vojnog pristupa Rusije Ukrajini“, saopštile su britanske obaveštajne službe.

Dodaju da je malo verovatno da će uloga Teplinskog biti ograničena isključivo na jedinice vazdušno-desantnih snaga, „ali će najverovatnije doprineti jačanju tradicionalne uloge korpusa kao elitne vojske“.

Između ostalog, poslednjih dana ruske Vazdušno-desantne snage ponovo su počele da igraju ključnu ulogu u bici za Bahmut i verovatno su usvojile sistem TOS-1A „Solncepek“ sa termobaričnim lanserima TOS-1A u sektoru Kreminnaja.

Još u januaru, britanski obaveštajci su izvestili da je general-pukovnik Mihail Teplinski verovatno otpušten sa mesta jednog od ključnih ruskih operativnih komandanata, što ukazuje na nejedinstvo unutar ruskog rukovodstva.