Iran zatvorio 10 pripadnika vojske zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020

Iran zatvorio 10 pripadnika vojske zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020

Sud u Iranu osudio je deset iranskih vojnih lica na zatvorske kazne zbog njihove umešanosti u obaranje ukrajinskog putničkog aviona iznad Teherana 2020, prenosi Ukrinform.

Pripadnici službe proglašeni su krivima za katastrofu u kojoj je poginulo 176 ljudi.

Kako se navodi, jedan komandant je osuđen na 13 godina zatvora, dok je još devet pripadnika oružanih snaga dobilo kazne od jedne do tri godine.

Ukupno je u ovom predmetu već održano 20 sudskih ročišta na kojima je tužbe podnelo 117 tužilaca, 55 tužilaca je govorilo i pročitalo tužbe, a 20 advokata zastupalo je tužioce.

Dana 8. januara 2020. godine, avion Ukraine International Airlinesa (let PS752) koji je išao iz Teherana za Kijev srušio se ubrzo nakon poletanja sa međunarodnog aerodroma Imam Homeini. U avionu je bilo 176 ljudi – devet članova posade (svi Ukrajinci) i 167 putnika (državljani Ukrajine, Irana, Kanade, Švedske, Avganistana, Nemačke i Velike Britanije). Svi su nastradali.

Iran je 11. januara 2020. priznao da je njegova vojska slučajno oborila ukrajinski putnički avion. Iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC) prihvatio je punu odgovornost za obaranje ukrajinskog aviona.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je 5. januara 2021. da je Ukrajina dobila nacrt tehničkog izveštaja od Irana o okolnostima pada aviona.

Iran je početkom 2022. godine zvanično odbio da nastavi pregovore o istrazi o posledicama katastrofe. Teheran je rekao Kanadi, Švedskoj, Ukrajini i Britaniji da odbija da pregovara o padu aviona UIA.

U zajedničkoj izjavi od 29. decembra 2022. Kanada, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina pozvale su Iran da pristane na arbitražu u vezi sa obaranjem leta PS752.