Kina lansira meteorološki satelit

Kina lansira meteorološki satelit

Kina je u nedelju lansirala meteorološki satelit, pošto su civilni letovi promenili svoje rute kako bi izbegli zonu zabrane letova na severu Tajvana koju je Peking uspostavio zbog mogućnosti pada rakete, prenosi Rojters.

Tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je Peking prvobitno obavestio Tajpej da će uvesti zonu zabrane letova od nedelje do utorka, ali je kasnije reklo da je taj period smanjen na 27 minuta u nedelju ujutro nakon protesta Tajvana.

Najava zabrane letova uznemirila je regionalne živce ubrzo nakon što je Kina organizovala nove ratne igre oko Tajvana, koji Peking smatra suverenom kineskom teritorijom.

Kineska aerokosmička korporacija za nauku i tehnologiju, glavni kineski izvođač za svoj svemirski program, saopštila je da je vremenski satelit Fengjun 3G uspešno lansiran iz severozapadne provincije Gansu u 9:36 (01:36 GMT).

Satelit je tada ušao u svoju orbitu, rekao je izvođač radova, opisujući lansiranje kao „potpuni uspeh“. Fengiun 3G je satelit u niskoj orbiti dizajniran za praćenje padavina.

Nije navedeno koja je putanja leta rakete Long March 4B koja nosi satelit, ali se vreme poklapa sa prethodnom najavom Kine o zoni zabranjenog leta.

Kina je rekla da je netačno nazivati je zonom zabrane letova, iako je Tajvan izdao obaveštenje za vazduhoplovce, ili NOTAM, koje koristi formulaciju „vazdušni prostor blokiran zbog aktivnosti vazdušnih letova“.

Letovi za i iz Tajvana i Kine, Tajvana i Južne Koreje i Tajvana i Japana bili su među onima koji su obilazili zonu u nedelju ujutro, prema rutama praćenim na Flightradaru24.

Normalne putanje leta su nastavljene nešto posle 10:00 (02:00 GMT).

Zona se nalazi u oblasti iznad Istočnog kineskog mora malo severoistočno od Tajvana gde se rutinski odvija gust civilni saobraćaj.

Tajvan je rekao da očekuje da će oko 33 leta biti pogođeno i upozorio je brodarstvo da se drži podalje.

Kina je osudila ono što je nazvala hajkom oko kineskih svemirskih aktivnosti i pokušajem eskalacije konfrontacije preko Tajvanskog moreuza.