Nemačka ispituje kineske komponente u svojoj 5G mreži

Nemačka ispituje kineske komponente u svojoj 5G mreži

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova ispituje sve kineske komponente koje su već instalirane u 5G mreži te zemlje, izjavila je u nedelju ministarka Nensi Faeser, dok Berlin ponovo procenjuje svoj odnos sa glavnim trgovinskim partnerom Kinom, piše Rojters.

„Moramo da zaštitimo naše komunikacione mreže“, rekao je Faeser za list Bild am Sonntag, dodajući da su tri prioriteta ispitivanja identifikovanje rizika, izbegavanje opasnosti i izbegavanje zavisnosti.

„Ovo se posebno odnosi na našu kritičnu infrastrukturu“, rekla je ona.

Nemačka razmatra zabranu određenih komponenti kineskih kompanija Huavej i ZTE u svojim telekomunikacionim mrežama, rekao je vladin izvor za Rojters prošlog meseca, što je potencijalno značajan potez za rešavanje bezbednosnih problema.

Nemačka vlada je bila oprezna u pogledu izričitog izdvajanja Huaveja, ali postoji zabrinutost da bliske veze takvih kompanija sa bezbednosnim službama Pekinga znače da bi njihovo ugrađivanje u mobilne mreže budućnosti moglo da kineskim špijunima, pa čak i saboterima, omogući pristup osnovnoj infrastrukturi.