Makron potpisao zakon o penzijskoj reformi

Makron potpisao zakon o penzijskoj reformi

Francuski predsednik Emanuel Makron potpisao je zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Reforma je izazvala nemire širom zemlje, a opozicija i sindikati obećali su da će je i dalje osporiti.

Amandmani su objavljeni rano u subotu u francuskom Službenom listu.

„Tako se menja Zakonik o socijalnom osiguranju… U prvom pasusu reč: šezdeset dva zamenjuje se rečju: šezdeset četiri“, navodi se u saopštenju.

Starosna granica za odlazak u penziju će se postepeno povećavati za tri meseca, počevši od septembra, sve dok ne dostigne 64 godine u septembru 2030.

Najviši ustavni organ Francuske dao je u petak zeleno svetlo za većinu amandmana koje je predložio predsednik. Ustavni savet je takođe odbacio zahtev za referendum, koji su podneli levičarski političari.

Premijerka Elizabet Born opisala je odluku u petak kao „kraj institucionalnog i demokratskog puta. ”

Opozicija i sindikati su, međutim, odbili da odustanu, a odluka o drugom zahtevu za plebiscit se očekuje početkom sledećeg meseca.

Marin Le Pen, liderka desničarskog Nacionalnog skupa, predvidela je da će potpisivanje zakona „označiti konačni raskid između Francuza i Emanuela Makrona. ”

Taj stav je ponovio i prvi sekretar Socijalističke partije Olivije For, koji je izrazio sumnju da li će predsednik „moći da vlada” nakon svoje odluke. For je takođe obećao da će „nastaviti demokratsko uznemiravanje kako bi poništio predsednika i njegovu vladu. ”

Veteranski levičarski političar Žan-Lik Melanšon pozvao je na jedinstvo među onima koji se protive reformi i osudio putanju Francuske ka „predsedničkoj monarhiji“. ”

U međuvremenu, sindikati su pozvali Francuze da se okupe 1. maja kao deo „izuzetne i narodne mobilizacije“. ”

Uoči odluke Saveta, stotine hiljada demonstranata izlilo je u četvrtak na ulice francuskih gradova i mesta.

U Parizu su demonstranti vandalizirali nekoliko zgrada, a policija je tukla ljude palicama i ispaljivala suzavac u masu.

Predsednik Makron insistira na tome da je reforma neophodna da bi se podržao francuski sistem penzionisanja.

Međutim, veliki deo francuske javnosti se usprotivio tome što je Makron provalio amandmane bez dozvole glasanja u donjem domu parlamenta. Opozicioni poslanici su dva puta podneli predloge za izglasavanje nepoverenja vladi, i na kraju izgubili oba.