Ciklon pogađa Australiju donoseći „rekordne“ brzine vetra

Ciklon pogađa Australiju donoseći „rekordne“ brzine vetra

Snažan tropski ciklon pogodio je severozapadnu Australiju u petak donevši najjače vetrove koje je ova zemlja ikada zabeležila, ali zvaničnici su rekli da su mesta i gradovi izbegli najgore oluje.

Tropski ciklon Ilsa stigao je u ranim satima kao oluja pete kategorije — najjača na skali — u blizini slabo naseljenog grada Pardoo, oko 19 sati vožnje severoistočno od Perta.

Slike sa lica mesta pokazuju razornu moć oluje, koja probija zidove i kida krov na benzinskoj stanici Pardoo.

Tod Smit iz Biroa za meteorologiju rekao je da je ciklon doneo udar vetra od 289 kilometara (179 milja) na sat – za koji se veruje da je najjači zabeležen u Australiji.

Ilsa je takođe postavila australijski rekord za najjače brzine vetra tokom perioda od 10 minuta – u proseku 218 kilometara na sat.

Prethodni rekord bio je 194 km/h, postavljen ciklonom Džordž 2007.

„To samo pokazuje koliko je ovaj sistem bio jak dok se približavao obali“, rekao je Smit novinarima.

Za najveće gradove i naselja u regionu to je bio mali spas, a čini se da su izbegli veliku štetu, saopštile su vlasti.

„Rečeno mi je da rane procene u tim oblastima pokazuju da je šteta prilično minimalna“, rekla je novinarima vršilac dužnosti ministra hitne pomoći Sju Eliri.

Najveće svetsko čvorište za isporuku rude gvožđa ponovo je otvoreno u petak nakon što je bilo prinuđeno da se zatvori ranije ove nedelje jer je ciklon jačao iznad Indijskog okeana.

Ciklon je od tada sveden na kategoriju dva, ali vlasti su i dalje oprezne jer se kreće u unutrašnjost prema nekoliko udaljenih zajednica Aboridžina i velikom rudniku zlata.

Odeljenje za vatrogasne i hitne službe izdalo je novu seriju „crvenih upozorenja“ pošto je oluja zaobišla unutrašnjost u petak popodne, naređujući ljudima da ostanu u kući dok se ne razvedri.

„Postoji nekoliko udaljenih zajednica i rudarskih operacija na koje tek treba uticati“, rekao je Elleri.

Među njima je bila zajednica Aboridžina Punmu i rudnik zlata Nevcrest u Telferu.

„Prerano je znati uticaj ciklona dok nastavlja da prolazi kroz tu oblast“, ​​rekao je Njukrest za AFP u saopštenju.

Tropske oluje obično brzo štrcaju kada stignu do kopna, ali se predviđalo da će Ilsa održati neuobičajen intenzitet dok se kretala kroz ogromno pustinjsko zaleđe u narednim danima.

Severozapadna obala Zapadne Australije je region koji je najviše „sklon ciklonima“ u zemlji, prema Birou za meteorologiju.

Takođe ima „najveću incidencu ciklona na južnoj hemisferi“.

Region ima značajna nalazišta rude gvožđa, bakra i zlata i dom je nekih od najvećih rudarskih operacija u Australiji.

Australijski istraživači su više puta upozoravali da klimatske promene povećavaju rizik od prirodnih katastrofa kao što su požari, poplave i cikloni.