Kontroverzna francuska penziona reforma odobrena uprkos nemirima

Kontroverzna francuska penziona reforma odobrena uprkos nemirima

Ustavni savet Francuske odobrio je u petak plan predsednika Emanuela Makrona da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju za dve godine, čime je nepopularna mera korak bliže tome da postane zakon. Demonstranti koji su punili ulice Francuske više od mesec dana protiveći se planovima, obećali su da neće ići kući dok se ne povuku.

Demonstranti su bacali gomile smeća ispred zgrade Saveta i okačili preko puta transparent sa natpisom „ustavna cenzura“ dok su čekali odluku u četvrtak. Dužnost Saveta je da ocenjuje ustavnost predloženog zakona, a njihova reč je konačna.

Makron je gotovo zagarantovan da će potpisati nacrt zakona o penzionoj reformi u narednih 15 dana, opisao ga kao „neophodnost“ za spasavanje posrnulog penzionog sistema u zemlji. On će stupiti na snagu početkom septembra, postepeno povećavajući starosnu granicu za odlazak u penziju, koja sada ima 62 godine, za tri meseca, dok ne dostigne 64 godine u septembru 2030.

Jedini preostali legalni put za protivnike reforme je da dobiju odobrenje Saveta i 10 odsto birača u narednih devet meseci za održavanje referenduma, mehanizam koji se nikada nije desio otkako je postao opcija 2015. godine.

Zadovoljan radom van sistema za sada, sindikat CGT obećao je da uopšte neće pregovarati sa predsednikom dok se penziona reforma ne povuče.

Članovi sindikata pridružili su se demonstrantima od preko 400.000 koji su u četvrtak ispunili ulice širom zemlje. Mafije su preplavile sedište luksuznog brenda LVMH, a nedelju dana ranije upali su u kancelarije menadžera imovine BlackRock-a. Takođe su zapalili jedan od Makronovih omiljenih restorana, gađali gradsku većnicu mrtvim pacovima i blokirali saobraćaj do međunarodnog aerodroma Šarl de Gol.

Štrajkovi su takođe poremetili metro, ​​voz i vazdušni saobraćaj, dok su se na ulicama odvijali bezbrojni nasilni sukobi između teško oklopne policije koja koristi suzavac i hordi besnih demonstranata.

Starost za odlazak u penziju u Francuskoj je među najnižima u Evropi, a njen očekivani životni vek među najvišima. Međutim, Makronova odluka da prođe kroz penzionu reformu, a da ne dozvoli glasanje u donjem domu parlamenta, nije dobro pristajala opozicionim zakonodavcima, koji su dva puta podneli predloge za izglasavanje nepoverenja centrističkoj neoliberalnoj vladi, i na kraju izgubili oboje.

Više od dve trećine Francuza protivi se reformi, a odluku Saveta osudili su i Žan Lik Melanšon iz levičarske partije Francuska Nepokorna i Marin Le Pen iz desničarskog Nacionalnog skupa.