Moravjecki: Rusija da dobrovoljno ne prekine svoj rat Ukrajini

Moravjecki: Rusija da dobrovoljno ne prekine svoj rat Ukrajini

Rusija ne izvlači zaključke iz svojih neuspeha na bojnom polju u Ukrajini, niti ima nameru da okonča svoj agresorski rat, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki koji je govorio na Atlantskom savetu u Vašingtonu, prenosi Ukrinform.

„Ne očekujte da će Rusi izvući pouke iz svojih neuspeha na bojnom polju i eventualno zaustaviti rat. Pesimista sam po tom pitanju. Mislim da to nije moguće u skorije vreme“, rekao je Moravjecki.

Po njegovom mišljenju, glavni cilj Rusije u ovom ratu je „uništenje Ukrajine“. „Potreban im je kako bi bili sigurni da Ukrajina ne postane temelj za jačanje Zapada“, rekao je poljski premijer.

Moravjecki je dodao da „tu težnju najverovatnije deli i komunistička Kina”. „Ovo je još jedan aspekt koji ujedinjuje dve supersile, čak i ako je Rusija poslednjih godina postala mlađi partner u ovoj uniji“, zaključio je šef poljske vlade.

Kako je saopšteno, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine predviđa da će Rusija tokom prolećno-letnjeg perioda povećati brojčano i kvalitetno svoje snage, nastaviti da formira strateške rezerve, rasporediće ih prema granicama sa Ukrajinom, a možda i nastaviti da vodi prikrivenu kampanju mobilizacije.