Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata u poseti Kairu

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata u poseti Kairu

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed doputovao je u sredu u glavni grad Egipta Kairo, javila je državna novinska agencija UAE (VAM), prenosi Rojters.

Razlog njegove posete nije odmah bio jasan.

Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno sa susedima iz Zaliva, Saudijskom Arabijom i Kuvajtom, poslali su Egiptu milijarde u grantovima, gotovini i pošiljkama goriva u mesecima nakon što je predsednik Abdel Fatah al-Sisi, tadašnji komandant vojske, predvodio svrgavanje svog islamističkog prethodnika Mohameda Mursija 2013.

Novac je podržao egipatsku ekonomiju. Ali deset godina kasnije, privreda je ponovo pod teškim pritiskom, a naftom bogate monarhije Zaliva su nagovestile da su njihovi dani politike pomoći bez obaveza prošli.

Sisi je na aerodromu dočekao šeika Muhameda, poznatog kao MBZ, prema snimku prikazanom na egipatskoj državnoj televiziji. Dva saveznika održavaju bliske političke i ekonomske veze.

Kairo je obezbedio paket finansijske podrške od 3 milijarde dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u decembru, dok je prepolovio svoju valutu od marta 2022. nakon što su posledice ruske invazije na Ukrajinu otkrile njegovu ekonomsku ranjivost.