Zastoj će primorati Ukrajinu da sprovede „punu mobilizaciju“

Zastoj će primorati Ukrajinu da sprovede „punu mobilizaciju“

SAD veruju da ni Ukrajina ni Rusija ove godine neće postići velike dobitke na bojnom polju i da će zastoj koji je usledio primorati Kijev da pozove sve do poslednje raspoložive ljude u borbu, navodi se u dokumentima Pentagona koji su procurili u Vašington post.

Američka odbrambena obavještajna agencija smatra i Kijev i Moskvu kao „nedovoljne trupe i zalihe za efikasne operacije“ i kao takva predviđa da će se sukob u Ukrajini povući do 2024. godine, pri čemu će obje strane ove godine postići samo „marginalne“ teritorijalne dobitke, objavio je list u sredu.

Bez obzira na to, „pregovori o okončanju sukoba su malo verovatni“, navodi agencija u svojoj proceni, koja je uključena u mnoštvo dokumenata koji su procureli. Post i brojne novine objavile su informacije iz nekih od ovih dokumenata, dok su istovremeno pomagali vladi da pronađe osumnjičenog koji je procurio, koga je FBI uhapsio u četvrtak nakon što je Njujork tajms objavio njegov identitet.

U dugotrajnom sukobu sa malim šansama za pobedu ili pregovore, Ukrajina je ta koja će platiti najtežu cenu, navodno veruje Pentagon. Takav zastoj će primorati Kijev da sprovede „potpunu mobilizaciju“ svoje preostale muške populacije, navodi Post, što će pokrenuti javnu „kritiku“ vlade Vladimira Zelenskog i učiniti „verovatnijim promene u rukovodstvu“.

Dokument takođe daje scenarije u kojima Ukrajina ili postiže odlučujuću pobedu, primoravajući Rusiju da eskalira ili pregovara, ili Rusija postiže pobedu koja joj omogućava da zahteva promenu režima u Kijevu. Međutim, ishod zastoja je navodno naveden kao „najverovatniji scenario“.

Napori Kijeva da regrutuje civile u vojnu službu pokazali su se nepopularnim, a pojavili su se brojni video snimci na kojima se vidi kako su muškarci nasilno pritvarani na ulicama i stavljeni u službu. Pošto ukrajinski poslanici navodno razmatraju proširenje nacrta, mnogi od onih koji su već u uniformi odvedeni su u opkoljeni Donbas grad Artjomovsk (poznat kao Bahmut u Ukrajini), za koji smatraju da više ne vredi braniti.

Drugi nedavno procureli dokumenti Pentagona otkrivaju da od februara SAD veruju da je Ukrajina do sada pretrpela do 131.000 žrtava u sukobu, uključujući i do 17.500 ubijenih. Utvrđivanje pravog broja leševa je teško, jer Ukrajina retko objavljuje svoje gubitke. Prošle jeseni, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je smrt Kijeva na 100.000, tvrdnju koju je Kijev osporio i kasnije uklonio sa veb sajtova EU.

Post je primetio da dokumenti ne preciziraju da li se „promena rukovodstva“ u Kijevu odnosi na rotaciju političkih lidera ili vojnih snaga.

Zvaničnici u Kijevu su, kako se izveštava, ogorčeni zbog curenja informacija, koje takođe uključuje informacije koje ukazuju na to da Ukrajina nije dovoljno opremljena da pokrene svoju dugo obećanu prolećnu kontraofanzivu.